Aquests són els 15 grups en què es dividirà la població per a vacunar-se contra la Covid-19

Els residents en centres de majors, els grans dependents i el personal sociosanitari es vacunaran al gener i la resta, a partir de març.

Quins són els 15 grups de vacunació?
Quins són els 15 grups de vacunació? / Marta Galindo (À Punt NTC)

El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquest divendres que l’administració de les vacunes contra la Covid-19 organitzarà i classificarà la població en 15 grups. En total, s’estima que en la primera etapa de la vacunació es vacunaran 2,5 milions de persones.

Segons ha avançat el ministre Illa, s’han prioritzat els grups de població en la primera etapa de vacunació atenent a quatre criteris de risc: mortalitat, exposició, transmissió i vulnerabilitat socioeconòmica. Específicament, el Ministeri de Sanitat ha declarat que els primers seran aquests dos grups:

-Personal sanitari i sociosanitari.

-Persones residents en centres de majors.

-Persones amb gran discapacitat.

La resta, 12 grups, s’anirien vacunant en les etapes 2 i 3. Tot s’aniria acordant de manera progressiva.

-Persones majors de 64 anys.

-Persones en situació de risc (tant alt, com mitjà o baix).

-Persones que viuen i/o treballen en entorns tancats.

-Persones pertanyents a poblacions vulnerables per la seua situació socioeconòmica.

-Treballadors i treballadores essencials.

-Personal docent.

-Població infantil.

-Població adolescents i jove (majors de 16 anys).

-Població adulta.

-Persones en àrees de gran incidència del contagis i/o brots.

-Dones lactants.

-Persones seropositives del coronavirus (és a dir, que ja l’han passat).

El Ministeri de Sanitat ha aclarit que es tracta d’una avaluació oberta, subjecta a contínua adaptació en funció de la informació científica disponible.

Per això, aquest últim grup podrà rebre la vacuna indistintament en la segona fase (d'abril a juny) o en la tercera (a l’estiu), atenent a una estratègia flexible que determinarà la disponibilitat de dosis, els criteris de risc del pla i el coneixement que es vaja adquirint sobre la vacuna i l'evolució de la pandèmia, segons ha explicat el ministre.

La vacuna a Espanya

El pla del Ministeri, assegura Salvador Illa, busca oferir una “vacunació eficaç i eficient, amb criteris d'equitat i amb la flexibilitat necessària per a adaptar-lo a les circumstàncies”, amb l'objectiu de base de “reduir la morbiditat amb eficàcia” i abaixar la xifra d'hospitalitzacions de persones en estat greu.

Illa no ha aclarit quina vacuna començarà a dispensar-se a Espanya, però ha defés que serà segura, perquè necessitarà primer l'aval de l'Agència Europea del Medicament. “Si una vacuna no rep garanties suficients, no rebrà autorització per a administrar-la a la Unió Europea”, ha dit.

Espanya té preadjudicades 140 milions de dosis de diferents vacunes contra la Covid-19, que haurien de ser suficients per a immunitzar 80 milions de persones, segons els compromisos que l'Estat ha subscrit a través de la UE.

També et pot interessar

stats