Augmenta la preocupació de les autoritats en tot el món per les noves variants del coronavirus

Von der Layen adverteix que hi caldran més vacunes i l'epidemiòleg principal dels EUA aposta per adaptar-les a les noves mutacions.

Personal de laboratori treballa amb proves PCR, en una imatge d'arxiu
Personal de laboratori treballa amb proves PCR, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Amb una tercera onada del coronavirus que s'ha vist propulsada per les noves variants sorgides en diversos racons del planeta, com ara al Regne Unit, Sud-àfrica o el Brasil, les autoritats de tot el món augmenten el nivell d’alerta davant la incertesa de com afectaran aquestes el procés d'immunització massiva contra la Covid-19. A Europa amenaça especialment la variant britànica, aparentment més contagiosa que l'original i sobre la qual el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties ja ha donat l'avís perquè hi ha un risc "alt o molt alt" d'expansió comunitària pel continent. Algunes veus expertes apunten, de fet, que aquesta variant és un dels factors causants de l'augment sense precedents d'incidència que ha tingut lloc a tot Europa després de Nadal.

Precisament sobre les noves variants del SARS-CoV-2, ha expressat la seua preocupació la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una entrevista concedida al diari El País i a altres mitjans europeus, i publicada aquest dimarts. La dirigent, metgessa de professió, ha alertat que cal augmentar la capacitat de producció actual de vacunes perquè en seran necessàries més a tot el món per a fer front a les noves variants que vagen apareixent del virus. També ha advertit que la societat ha d'estar preparada en cas que proliferen "variants que causen més problemes" i que cal invertir en investigació per a intentar adaptar les vacunes a aquestes possibles variants.

Per això, Von der Layen ha explicat que la Comissió manté reunions amb les farmacèutiques que tenen tancats contractes amb la Unió Europea amb l'objectiu d’enfortir la col·laboració, accelerar tots els tràmits del procediment d'autorització de vacunes i compartir la informació disponible sobre el virus.

En un sentit paregut, s'ha pronunciat l'epidemiòleg en cap dels Estats Units, Anthony Fauci. L'expert ha afirmat que, tot i que les vacunes que ja existeixen contra el coronavirus són eficaces sobre les variants britànica i sud-africana, és probable que d’ací a un temps s'hi hagen d'adaptar. També podria passar, segons ha dit aquest dilluns en una reunió virtual del Fòrum de Davos, que les persones vacunades en necessiten un reforç: "És una situació que evoluciona i, des de ja, estem veient com fer versions adaptades de les vacunes per a fer front a les dues mutacions". "Necessitem estar preparats per a posar al dia les versions actuals, per a un reforç més avant i per a una vacuna bivalent que funcione contra el virus salvatge i les seues mutacions", ha precisat el també director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units.

En el Fòrum, Fauci ha revelat també que els estudis indiquen que la nova soca identificada a Sud-àfrica “és més problemàtica quan es tracta de tractaments amb anticossos monoclonals”, ja que diversos d'ells “perden totalment l'eficàcia amb aquesta mutació”. A més, aquesta variant podria ser més problemàtica que la britànica quant a l'eficàcia de les vacunes, ha afegit, si bé encara no hi ha cap certesa sobre això. La bona notícia, segons el metge i epidemiòleg, és que el marge d'eficàcia de les vacunes és tan alt que fa que funcionen bé, fins i tot contra les mutacions recents.

Se sap, de moment, que la mutació originada al Regne Unit és més contagiosa que el coronavirus original i encara que al principi es va assenyalar que no era més virulenta, “els resultats dels estudis més recents indiquen que pot causar una malaltia més greu i augmentar la mortalitat”, ha reconegut Fauci.

També et pot interessar

stats