Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Barceló: "La desescalada no és obrir al 100%, s'ha d'avançar amb rigor i cautela”

40 min.

“No es tracta d’obrir els bars i restaurants al 100%, s’haurà de fer amb molt de rigor i cautela”. D'aquesta manera s'ha pronunciat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en una entrevista en directe aquest dilluns en la televisió d’À Punt, en ser preguntada sobre com seran les primeres passes d’una desescalada a partir de l’1 de març, període fins al qual tenen vigència les actuals restriccions per a frenar l’avanç de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana. Les declaracions de Barceló es produeixen a poques hores de la reunió amb els representants de bars i restaurants.

Barceló no ha avançat quines seran les pròximes mesures que s’aplicaran “per respecte” als representants dels sectors més afectats, amb els quals es reunirà per a abordar aquesta relaxació de les restriccions. “Les desescalades s’han de fer bé per a no tindre un repunt dels contagis. Hem de recordar que encara no estem tots immunitzats”, ha apuntat. Barceló també ha agraït la desconvocatòria de la reobertura de locals convocada a Castelló.

“Les mesures estan avalades científicament”

Davant les crítiques del sector pel tancament total de la restauració, la consellera ha respost que les mesures no estan fetes “a l’atzar” ni són “capritxoses”, sinó que estan avalades científicament. Així, ha recordat que totes les restriccions que ha pres la Generalitat, no només la que afecta bars i restaurants, estan orientades a restringir els contactes socials. “Quan entrem en àmbits com el de l’oci o el familiar, ens retirem la mascareta, i fa que la transmissió del coronavirus siga més fàcil”, ha apuntat.

"Les dades revelen que s'està consolidant la tendència a la baixa"

Aquest dilluns el Ministeri de Sanitat ha notificat una incidència acumulada a la Comunitat Valenciana de 506 casos cada 100.000 habitants, vora 200 punts menys que el passat divendres. Baixa també l’ocupació hospitalària de malalts de Covid-19, que se situa hui dia en el 20%.

Davant aquest escenari, Barceló ha reconegut que les dades revelen la consolidació d’una tendència a la baixa, amb una baixada dels índexs de positivitat i de la pressió als centres sanitaris valencians.

Tot i això, la titular de Sanitat Universal no s’ha volgut aventurar sobre si aquesta incidència se situarà per sota dels 250 casos cada 100.000 habitants al final de la setmana, llindar que marca el Ministeri de Sanitat per a considerar que una comunitat autònoma es troba en una situació de “risc extrem”. “Vull ser prudent i cauta, però el descens que s’està produint és evident”, ha afegit.

Barceló situa l’impacte de la variant britànica entre el 5 i el 7%

Durant l’entrevista, la consellera també ha valorat l’impacte de l’arribada de la variant britànica a la Comunitat Valenciana, i ha assegurat que “no és molt elevat”. En aquests moments, tal com ha apuntat, l’impacte de la variant se situa entre el 5 i el 7% dels malalts de Covid-19. Així mateix, ha afirmat que les mesures que s’estan adoptant són eficaces per frenar l’expansió del virus, tant si és de la variant britànica com d’altres variants.

La Generalitat estudia ja els escenaris per fer la vacunació massiva

El Consell espera començar amb una vacunació massiva a la Comunitat Valenciana a principis del mes d’abril i, per dur-la a terme, està estudiant ja en quins escenaris i de quants professionals sanitaris disposarà per a fer-ho. Així, la consellera de Sanitat Universal ha assegurat que estan avaluant quines seran les infraestructures adients per a fer aquesta vacunació multitudinària i també han obert un procés d’inscripció en què professionals sanitaris jubilats o procedents de la privada es presenten per accelerar el procés.

També sobre la vacunació, Barceló ha valorat l’escenari actual en què es troba la Comunitat Valenciana. Aquest dimarts començaran a administrar les primeres dosis als grans dependents i a les persones majors de 90 anys, que en aquests últims anirà avançant, segons ha apuntat la consellera, a mesura que arriben les dosis de Pfizer. En el cas de les persones dependents, ha apuntat que el procés és més complex, ja que és el mateix personal sanitari el que es desplaça fins als seus domicilis.

“Hauríem desitjat que l’oposició estiguera més prop del Consell”

Finalment, Barceló també s’ha referit a les tensions polítiques entre els grups polítics valencians, que s’han evidenciat als plens de les Corts. La consellera ha reconegut que la crispació política no és beneficiosa enmig d’una crisi sanitària com l’actual i ha retret a l’oposició que no hagen estat més prop del Consell del Botànic. “Lluny d’això, ens hem trobat una oposició crispada, en cap moment han fet un bon comentari sobre la gestió del Consell”, ha dit.

Així mateix, ha criticat l’actitud del Partit Popular per la denúncia sobre la situació dels pacients ingressats a la planta de la unitat de cures intensives a l’Antiga Fe de València. Barceló ha insistit que es tracta d’una denúncia anònima i se li ha donat una gran transcendència, sense conéixer si els fets són o no són verdaders. A més a més, ha explicat que des de la seua posada en marxa, la Conselleria de Sanitat Universal no ha rebut cap queixa del centre: “res no ens va cridar l’atenció”, ha apuntat.

Contingut no disponible
stats