Barceló demana disculpes per la sobrecàrrega dels centres de salut
La consellera de Sanitat Universal anuncia a les Corts un pla per a millorar i consolidar la teleassistència "que ha vingut per a quedar-se".
Que els centres de salut valencians estan desbordats és una evidència. Només cal acostar-se a un ambulatori i observar les cues a la porta, les queixes dels pacients i la tensió circumdant. La Covid-19, la falta de contractació de personal durant l'estiu i els retards en l'atenció han agreujat la situació d’un circuit assistencial que ja era objecte de queixes i peticions de millora recurrents abans de la pandèmia. El Síndic de Greuges ha obert una investigació recent per algunes d'aquestes situacions.
Aquest divendres, en una intervenció a petició pròpia a les Corts, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha reconegut la pressió excessiva que pateixen els centres de salut i ha demanat disculpes per la situació que hi viuen els professionals i els usuaris afectats.
Barceló ha explicat que l'atenció primària està sent el "baluard" de la lluita contra el coronavirus, però que això ha repercutit en un augment de la pressió assistencial, que està generant distorsions. En aquest sentit, ha lamentat que en l'escenari actual hi ha persones que no aconsegueixen connectar amb els centres de salut o no són ateses amb el temps que requereix.
Per a resoldre aquesta situació, la consellera ha anunciat un pla per a actualitzar les eines i els protocols de teleassistència. L'estratègia de Sanitat Universal per a l'atenció mèdica a distància no es limitarà a la situació actual, sinó que "ha vingut per quedar-se", en paraules de la consellera.
Durant la seua intervenció, la consellera ha fet balanç de la situació de la pandèmia a la Comunitat Valenciana. Ha explicat que les xifres de contagis són semblants a les de l'inici de la pandèmia, però que la pressió assistencial està sent menor als hospitals.
La franja de 15 a 34 anys acumula ja el 35,4% dels positius
Barceló també ha explicat que el 93,4% dels nous positius són autòctons i que, per grups d'edat el més afectat és el que té entre 35 i 64 anys (36,5% dels casos), seguit per la franja entre 15 i 34 anys (35,4%). També ha remarcat que ara la Covid-19 afecta persones més joves i que en el 40,35% dels casos el virus es troba en persones asimptomàtiques.
Segons la titular del departament de Sanitat Universal, el 99,6% dels brots són d'àmbit comunitari, i d'aquests el 67,8% són d'àmbit social (trobades i reunions de familiars o d'amics). El 17,8% dels casos tenen origen laboral i el 5,5% en residències.
Tranquil·litat davant de l'inici de curs
La consellera també ha volgut transmetre a la comunitat educativa i a les famílies "tranquil·litat" davant de l'inici del curs escolar i ha defensat que l'educació dels menors no pot ser la gran damnificada de la pandèmia. Així, ha explicat que s'ha dotat els centres de recursos per a garantir la seguretat, com una guia d'accions i vies de comunicació directa entre els centres escolars i els sanitaris. Barceló ha alertat, però, que la Generalitat no preveu dotar els centres educatius d'assistència sanitària per a la detecció de casos de Covid-19, ja que segons ha assenyalat, les bosses d'Infermeria estan esgotades i és un recurs necessari en l'assistència sanitària.
Acord marc amb la indústria valenciana
D'altra banda, la titular de Salut Pública ha explicat el pla de contingència per a fer front en millors condicions a l'evolució de la pandèmia, en infraestructures, personal i material sanitari. Ha informat que el Consell ha adquirit 403 respiradors que permeten incrementar els llits per a pacients més greus. També que el Consell treballa en un acord marc per a garantir el material de protecció del personal a les empreses valencianes.
El PP i Vox demanen la dimissió de Barceló
Les explicacions de Barceló no han convençut la bancada de l'oposició. El PP i Vox han demanat la dimissió de la consellera per la "gravetat" de la pandèmia a la comunitat i per la seua "incompetència" en la gestió de la crisi, mentre que Ciutadans li ha retret la falta de personal.