El 43% dels joves valencians ha vist afectada la salut mental pel confinament

L’informe del Consell Valencià de la Joventut revela un alt grau de conscienciació dels menors de trenta anys davant del risc de contagi.

El col·lectiu MIR va encetar el mes passat una vaga indefinida per a demanar millores laborals
El col·lectiu MIR va encetar el mes passat una vaga indefinida per a demanar millores laborals / Fernando Alvarado (Efe)

El 43% dels joves valencians considera que el confinament per la pandèmia del coronavirus ha afectat la seua salut mental. De cada deu persones enquestades, més de huit ha sentit ansietat per la incertesa del futur, set han vist afectada la seua situació laboral i almenys una persona ha hagut de tornar a casa de la seua família.

Aquestes són algunes de les conclusions de la primera part de l’estudi L’impacte de la Covid-19 i la nova normalitat de la joventut valenciana, que ha presentat hui, Dia Internacional de la Joventut, el Consell Valencià de la Joventut (CVJ). En les conclusions, l’informe revela un alt grau de conscienciació de les persones amb edats compreses entre dotze i trenta anys davant del coronavirus. Així, el 60% dels participants assegura estar conscienciat i preocupat per contagiar-se i el 92% es mostra intranquil pel risc de contagiar altres persones. “S’ha de destacar que les persones joves es preocupen més pels altres que per elles mateixes”, ha expressat aquest dimecres Pilar Blasco, presidenta del Consell Valencià, sobre l’estudi realitzat conjuntament amb l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).

Així, Blasco ha fet una crida a no criminalitzar aquest segment de la població i ha demanat a la Generalitat que no retalle en polítiques de foment de l’ocupació i d’accés a la vivenda, ja que un 38% dels joves ha necessitat ajuda econòmica durant l’emergència sanitària. També, davant les xifres d’empitjorament de la salut mental, ha instat el servei de sanitat pública a ampliar la plantilla de professionals de la psicologia.

En l’aspecte laboral, el 25% dels joves s’ha vist immers en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i el 6% ha sigut acomiadat. A més, el 60% d'aquells que han treballat des de casa han fet més hores que de manera presencial, cosa que ha portat el CVJ a reclamar que s’aborden polítiques actives d’ocupació juvenil, es regule el teletreball i s’impulse la figura de l’orientador d’ocupació.

Dones, majors de 24 anys i persones d’origen estranger, les més afectades

L’estudi destaca que han sigut les dones, les persones majors de 24 anys i les d’origen estranger les que han patit més durant l’estat d’alarma. Així, el 34,6% considera que el confinament ha afectat la seua salut física i el 43% la seua salut mental. Les més afectades han sigut les dones, el 54,5% de les quals afirma que han vist afectada la seua salut mental enfront del 30,4% dels homes.

La convivència durant el confinament ha sigut valorada com a bona o molt bona pel 72,3% dels joves enquestats, i la valoració més alta la fan els homes, el grup d'edat de majors de 24 anys i les persones d'origen estranger, encara que també han existit situacions derivades de la violència intrafamiliar (4,3%) i el col·lectiu més castigat ha sigut el de les dones d’edats compreses entre els 18 i 23 anys.

D’altra banda, el 25,1% de les persones enquestades està molt d’acord amb la visió de la joventut irrespectuosa i despreocupada que ofereixen els mitjans de comunicació, el 45,1% assegura estar “bastant d'acord” i el 7,5% es mostra en desacord amb aquesta visió negativa de la joventut, segons l’estudi, que també afirma que al 79,5% dels joves els preocupa bastant o molt un nou confinament, especialment als d’origen estranger i a les dones.

També et pot interessar

stats