El col·lectiu MIR dona un ultimàtum a Sanitat perquè pose fi a “la situació d’abandonament”
Les demandes són, fonamentalment, recuperar drets aconseguits que no s'exerceixen, i l’incompliment pot desembocar en una vaga indefinida.
El col·lectiu de metges interns residents (MIR) ha amenaçat la conselleria de Sanitat amb una vaga indefinida si no seu a negociar “la situació d’abandonament i falta de rigor en la relació jurídica i laboral” que pateixen, asseguren, més si cap en aquest període de crisi sanitària. “Ens hem convertit en mà d’obra barata sotmesa a permanents abusos”, denuncien l’Associació MIR Espanya i el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana Cesmcv, que han posat aquest dijous com a data límit per a tindre resposta.
Una vegada s’aconsegueix la plaça per a fer l’especialitat, els residents firmen un contracte mixt que hauria de combinar una part formativa –el vertader objectiu del conveni, recorden– i assistencial. “Els últims anys, sobretot a partir de les retallades en sanitat, hi ha una gran falta de metges que hem de cobrir i la part de formació es redueix cada vegada més”, ha explicat a À Punt NTC Enrique Cuñat, representant de la Comunitat Valenciana de l’associació MIR Espanya. “Fem el treball d’un metge adjunt però cobrant moltíssim menys”, continua, a més de lamentar que acumulen una quantitat d’hores de treball i guàrdies de 24 hores desorbitada, a les quals han de sumar cursos, màsters, tesis i formacions fora de la jornada laboral.
Les demandes són, gran part d’elles, recuperar drets ja aconseguits però que no es posen en pràctica. Que la jornada siga de màxim 37,5 hores setmanals, amb un mínim de 2,5 dedicades a formació. Descansar 36 hores després d’una guàrdia de 24 hores, tal com dicta la normativa europea. Que les guàrdies cotitzen i que la realització d’hores extraordinàries siga voluntària. Són només algunes d’elles. “Les reivindicacions no són noves, moltes ja les patien els nostres tutors”, ha criticat Cuñat, per a qui la pandèmia ha servit per a obrir els ulls davant un treball que és essencial i que arrossega deficiències legislatura rere legislatura. “Per llei, un hospital hauria de funcionar sense residents, però no em vull imaginar què haguera passat sense ells durant la crisi del coronavirus”, ha apuntat, a banda d’alertar que “hauria caigut tot el sistema”.
Les deficiències en la formació és la línia roja que no es pot sobrepassar, però també hi ha un llistat de demandes referents a l’equiparació salarial amb la resta d’autonomies, una millora del salari o l’abonament de dietes per les guàrdies realitzades. També una llista d’accions que incompleixen la legislació vigent, com el fet de respectar el descans mínim de dotze hores entre jornades o assegurar la provisió de material homologat per a la correcta assistència sanitària. Ara, demanen una cita amb la conselleria liderada per Ana Barceló i pactar les millores, en línia amb altres comunitats, com ara la de Madrid o Múrcia, on s’ha aconseguit evitar la vaga. En cas contrari, aquest dijous convocarien aquesta parada, que s’iniciaria el pròxim 20 de juliol, tot i que confien que no faça falta.