• El Consell de Ministres aprova la pròrroga dels ERTO i de les ajudes als autònoms fins al setembre

  Notícies COVID-19 | 26/06/2020 14:15
  À Punt NTC
  La ministra de Treball, Yolanda Díaz, presenta els detalls de l'acord

  María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Chema Moya (Efe)

  El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat aquest divendres la pròrroga dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) vinculats a la Covid-19 fins al final de setembre, acordat pel govern espanyol i els agents socials després d’una intensa negociació. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha valorat el diàleg social i la importància d'arribar a mesures consensuades, i ha destacat el paper dels ERTO en aquesta crisi "per a frenar l'hemorràgia del mercat laboral" i mitigar l'impacte de la pandèmia i evitar els acomiadaments.

  CCOO, la UGT i la CEOE han donat el vistiplau a l’última proposta que l’executiu va presentar en la taula del diàleg social, pocs dies abans que finalitze l'actual termini, el 30 de juny. L’acord, en forma d’un decret llei i que s'haurà de validar al Congrés, inclou entre altres novetats la possibilitat de mantindre els ERTO de força major per a empreses que encara no han tornat a l’activitat, o l’activació d’aquest mecanisme en companyies que s’hagen vist obligades a tancar per un rebrot del coronavirus.

  La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han explicat que aquest acord servirà per a “reactivar l’economia i tornar al treball”, donar seguretat i certesa a empreses i treballadors, i protegir els sectors i els territoris més afectats.

  D'altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat la pròrroga fins al 30 de setembre de la prestació extraordinària per a treballadors autònoms per cessament d'activitat després de l'acord assolit entre el Ministeri de Seguretat Social i les associacions d'autònoms.


  El detalls de la pròrroga dels ERTO


  L’acord preveu les següents exempcions en les cotitzacions per cada treballador.

  - ERTO de força major vigents actualment (aquells que tenen tots els treballadors suspesos d'ocupació):

  Per a empreses de menys de 50 treballadors. Se'ls aplicarà una exempció en les cotitzacions del 70% al juliol, del 60% a l'agost i del 35% al setembre.

  Per a les empreses amb més de 50 empleats, l'exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l'agost i del 25% al setembre.

  Aquests percentatges són menors que els establits fins al 30 de juny, que eren del 100% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les de més de 50.

  - Exempcions de cotitzacions per als ERTO de força major aplicats a conseqüència de rebrots:

  Per a empreses de menys de 50 treballadors. Exempcions del 80%.
  Per a empreses de més de 50 treballadors. Exempcions del 60%.

  - ERTO de força major parcial (aquells en els quals ja hi ha treballadors reincorporats al seu lloc, però no tots) i ERTO per causes tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció (coneguts com a ETOP).

  Empreses de menys de 50 treballadors. Exempcions del 60% pels treballadors que tornaren a l'activitat i el 35% pels que seguiren en l’ERTO.
  Empreses de més de 50 treballadors. 40% per cada treballador que es reincorpore al seu lloc i del 25% pel que seguira en el ERTO.

  - Les prestacions per desocupació associades als ERTO (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència i que impliquen comptador a zero) es mantindran fins al 30 de setembre, excepte les dels fixos discontinus, que es prolongaran fins al 31 de desembre.

  - Prohibició en les empreses en ERTO de realització d'hores extraordinàries, l'establiment o la represa d'externalitzacions de l'activitat i la concertació de nous contractes, ja siguen de manera directa o a través d'una empresa de treball temporal.

  - Prohibició de contractar o externalitzar tasques per a les empreses en ERTO si els treballadors del seu centre de treball no poden per formació, capacitació i altres raons objectives o justificades, realitzar les funcions encomanades a l'empleat que es contracta o a l'externalització. Aquesta prohibició és aplicable tant als ERTO de força major com als de per causes objectives i són sancionables en cas d'incompliment.