El Suprem del Brasil obliga el govern a protegir les poblacions indígenes

La malaltia ja ha arribat a 148 de les 305 ètnies que es troben en risc pel saqueig constant de negocis il·legals de minerals i fusta.

Aritana, en una imatge d'arxiu del 2012
Aritana, en una imatge d'arxiu del 2012 / Ueslei Marcelino (Reuters)

Aritana Yawalapiti, reconegut líder indígena de l’Amazònia brasilera, ha mort als 69 anys víctima de coronavirus. Les últimes setmanes havien mort un germà i una neboda, després d’advertir sobre el perill d’aquesta malaltia i de la falta de xarxes sanitàries apropiades. Ara el Tribunal Suprem del Brasil ha ratificat per unanimitat que el govern de Jair Bolsonaro adopte una sèrie de mesures per a contindre la pandèmia entre aquestes comunitats, on ja han mort prop de 640 persones.

Aritana va dedicar la seua vida a la defensa del pulmó vegetal més gran del planeta. Vivia a Yawalapiti, al cor de l’Alt Xingú, una de les regions més conflictives pel saqueig constant de minerals i fusta. Les comunitats indígenes, de fet, estan en risc de contagi a causa d’aquests negocis il·legals i la malaltia ja ha arribat a 148 de les 305 ètnies.

L’alt tribunal avala un recurs presentat per l’Articulació dels Pobles Indígenes del Brasil juntament amb sis partits polítics progressistes que criticaven omissions del govern en el combat contra el virus en aquestes reserves naturals. Entre les mesures que ha d’aplicar l’executiu es troba la creació de barreres sanitàries, d’acord amb la vulnerabilitat d’aquestes poblacions, que han de continuar aïllades per a assegurar una major protecció. A més, el Suprem ha determinat que les autoritats policials expulsen els invasors de les terres indígenes, entre els quals es troben fusters o miners il·legals, seguint un protocol d’actuació que haurà de ser prèviament elaborat pel govern.

La norma arriba en un moment d’extrema gravetat perquè Bolsonaro, negacionista sobre la gravetat del coronavirus i partidari d’explotar els recursos naturals de l’Amazònia, va sancionar aquest juliol una llei aprovada que ja preveia mesures per a evitar la propagació del virus en territoris indígenes. El líder ultradretà va vetar diversos articles del text, entre altres el que buscava assegurar l’accés a aigua potable i la distribució gratuïta de material d’higiene i desinfecció. El mandatari també va rebutjar la posada a disposició, amb caràcter d’urgència, de llits en hospitals i unitats de teràpia intensiva en aquestes comunitats, a més de l’adquisició de respiradors, l’elaboració de material informatiu sobre el patogen i la instal·lació de punts d’internet.

Escalada de contagis

Malgrat que diverses regions del país avancen en el procés de reactivació de l’economia, la propagació de la Covid-19 continua amb una mitjana que supera el miler de víctimes mortals i els 46.000 contagis al dia. El Brasil, segons el recompte independent de la universitat Johns Hopkins, ja acumula més de 2,8 milions de casos, només per darrere dels Estats Units (4,8 milions). Continua la llista de països afectats: l’Índia (1,9 milions), Rússia (860.000) i Sud-àfrica (530.000). Però l’epicentre de la pandèmia es manté al continent americà, motivat per l’escalada de contagis a Mèxic, el Perú, Xile i Colòmbia, tots per damunt dels 340.000 casos i amb unes corbes epidemiològiques a l’alça.

També et pot interessar

stats