Els Estats Units superen els dos milions de casos de coronavirus
Els governs dels dos països més castigats per la pandèmia són els més incrèduls a l’hora d’acceptar la gravetat de la situació.
En els tres mesos que han passat des que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarara el coronavirus com a pandèmia, les conseqüències han sigut devastadores a escala global: 7,3 milions de contagis en 188 països de tot el món i 416.200 decessos. Els Estats Units, el país més afectat, supera ja els dos milions de contagis i les víctimes mortals es troben prop de les 113.000.
El recompte independent de la Universitat Johns Hopkins registra en temps real l’escalada de casos, el 27% dels quals es troben als Estats Units, seguits pels 772.416 contagis oficials registrats al Brasil. Crida l’atenció que els governs dels dos països més castigats per la malaltia siguen els més incrèduls a l’hora d’acceptar la gravetat de la situació i aplicar-hi mesures de seguretat.
L’estat de Nova York continua a hores d’ara com el gran epicentre de Covid-19 amb 380.156 casos confirmats, per damunt de qualsevol país europeu, i 30.542 morts, una xifra només superada pel Regne Unit, el Brasil i Itàlia. Tan sols a la ciutat de Nova York han mort 21.960 persones, però el focus comença a desplaçar-se cap a la colpejada costa est, a Califòrnia, que ha experimentat en els últims dies un creixement accelerat de casos.
Alcen les restriccions al Brasil tot i l’augment de contagis
El Brasil i els Estats Units continuen trencant rècords per contagis i defuncions, mentre que diversos països d’Amèrica com Xile i el Perú han hagut de retrocedir en les reobertures per l’avanç del virus. Segons l’OMS, 3,4 milions del total de contagis se situen a Amèrica, mentre que a Europa les xifres es mantenen estables, entorn dels 2,32 milions.
L’accelerat ritme d’expansió al Brasil està prop de superar el segon país amb més nombre de morts al Regne Unit, amb 41.213 decessos. L’estat de Sao Paulo, on viuen vora 46 milions dels 210 milions d’habitants del Brasil, manté les xifres més dramàtiques del país amb 156.316 persones infectades i 9.862 decessos, la qual cosa no ha impedit la reobertura de diversos comerços en diverses localitats. De fet, la capital, la ciutat homònima de Sao Paulo, la més poblada de Sud-amèrica, continua amb la desescalada iniciada al començament del mes i ja ha obert les portes del comerç de carrer, igual que l’estat de Rio de Janeiro, amb una flexibilització de les mesures de distanciament interpersonal.
Avanços per a una cura
La cura del coronavirus està cada dia més pròxima, amb la carrera de les farmacèutiques per a trobar una vacuna. La companyia Eli Lilly inicia als Estats Units la primera fase d’assaig clínic en humans d’un tractament que usa anticossos neutralitzadors. Un procés, denominat JS016, que el soci col·laborador de la Xina, Junshi Biosciences, ja ha administrat al primer pacient.
El grup Johnson & Johnson, per la seua part, ha avançat que començarà assajos en humans per a una vacuna en la segona meitat de juliol i no al setembre, com estava previst, ja que ha sigut possible “accelerar el desenvolupament clínic” del producte. En aquest primer assaig en humans, la vacuna es provarà en 1.045 adults sans d’entre 18 i 55 anys, així com en persones de més de 65 anys, i es durà a terme als Estats Units i Bèlgica. Actualment estan en desenvolupament almenys 124 vacunes per a la Covid-19, segons les dades de l’OMS, i almenys una desena estan ja en fase d’assaig clínic.