Els líders de la UE rebutgen l’oferta dels frugals de retallar en 150.000 milions el fons de recuperació

Sánchez confia a arribar a un “acord ambiciós” en la tercera jornada de la cimera europea i creu que l'escenari "encara pot canviar".

El president del govern, Pedro Sánchez, amb el president xipriota, Nicos Anastasiades i el primer ministre búlgar, Boiko Borisov
El president del govern, Pedro Sánchez, amb el president xipriota, Nicos Anastasiades i el primer ministre búlgar, Boiko Borisov / Efe

Els caps d’estat i de govern dels 27 països de la Unió Europea han rebutjat aquest diumenge l’oferta que havien plantejat els països del nord, que s’autoanomenen frugals (Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia), de rebaixar en 150.000 milions d'euros la quantia del fons de recuperació. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha posat per això sobre la taula una nova proposta que recupera un fons de 750.000 milions d’euros, dels quals, 400.000 es distribuirien en forma de transferències.

La tercera jornada de la cimera europea sobre l’acord del fons de recuperació després de la pandèmia de coronavirus i el pressupost comunitari per al període 2021-2027, continua a hores d’ara sense acord, marcada per les intenses negociacions, les tensions i les dificultats per arribar a un pacte.

La reunió d’aquesta vesprada ha començat amb una oferta dels Països Baixos, Àustria, Dinamarca, Suècia i Finlàndia: un pla de recuperació que baixava de 750.000 milions d’euros a 700.000 i que es dividia a parts iguals entre préstecs i subvencions a fons perdut.

A canvi, reclamaven més reduccions dels diners que han d’aportar als comtes comunitaris (i que haurien d’assumir la resta d’estats membres) i exigien severes mesures de control abans d’aprovar el desembossament de les ajudes. Aquest plantejament, però, ha sigut rebutjat per la resta de socis.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez continua defensant un acord “ambiciós, en consonància amb el desafiament que la Unió Europea té al seu davant i amb la magnitud de la crisi provocada per la pandèmia, i confia que “encara pot canviar l’escenari de les negociacions”.

Al llarg del dia, el cap de l’executiu espanyol ha participat en moltes de les reunions a diverses bandes dels mandataris europeus, abans de la primera reunió dels 27, que no ha començat fins passades les 19:00 h i continuava a l’hora de tancar aquesta informació.

Fins ara, el primer ministre holandés, Mark Rutte, ha aconseguit bloquejar les iniciatives i les diferències entre els països frugals i els del sud han impedit que s'arribe a un acord molt necessari perquè països com Itàlia i Espanya remunten la crisi del coronavirus.

La proposta holandesa no és assumible per als països del sud perquè conté propostes com la reforma de les pensions, amb la congelació i l'augment de l'edat de jubilació; retallades dels sous del funcionariat, un increment de l'IVA i altres impostos i una reforma laboral que podria implicar una reducció de les ajudes a les persones desocupades. Espanya i Itàlia compten amb el suport d’Alemanya i França.

Les negociacions en els tres dies de cimera han sigut dures, tant que algunes fonts assenyalen que Ángela Merkel i Emmanuel Macron s'han alçat d'una reunió per l'actitud del primer ministre holandés.

De moment, queda compromés el repartiment dels 750.000 milions d'euros del pla de recuperació i també el pressupost europeu per als pròxims set anys.

També et pot interessar

stats