Espanya registra la xifra més alta de contagis en dos mesos
Se n’han diagnosticat 580 en les últimes 24 hores i s’han sumat tres noves morts a la xifra total.
Les últimes 24 hores s’han diagnosticat 580 nous positius de Covid-19, més que els 390 de dimecres, mentre que el total de persones que s’han infectat se situa en 258.855, segons les últimes xifres notificades pel Ministeri de Sanitat.
Aquests 580 nous contagis representen la xifra més alta des de fa més de dos mesos, en concret el 15 de maig quan se’n diagnosticaren 643. Respecte dels morts, Sanitat n'ha registrat 9 amb Covid-19 els últims set dies, tres més que dimecres. El nombre total de morts des de l’inici de la pandèmia se situa ara en 28.416.
Aragó, amb 266 nous casos, i Catalunya, amb 142, concentren la majoria dels positius i concentren vora la meitat dels casos diagnosticats a tot Espanya amb inici de símptomes els últims set dies.
Segons el departament que dirigeix Salvador Illa, a la Comunitat Valenciana s’han registrat 23 casos les últimes 24 hores i 142 en l’última setmana.
Els brots concentren la preocupació de Ministeri de Sanitat. Les comunitats autònomes n’han notificat 224, dels quals 158 estan actius, amb 1.973 casos associats. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que els casos associats a temporers i la campanya de la fruita representen el 10% dels brots, però entre el 40 i el 50% del casos a Espanya. L'epidemiòleg anticipa que n'hi haurà més associats a la collita de fruita al llarg de l'estiu i fins i tot a la tardor.
Transmissió comunitària
D'aquest brots, el d'Aragó, Lleida i l'àrea metropolitana de Barcelona inquieten especialment el ministeri perquè, segons ha explicat Simon, "s'hi ha produït transmissió comunitària". Ara bé, considera que "les mesures que s’estan proposant [des de les autonomies] tindran un impacte i ajudaran a controlar-los".
L'expert ha destacat que, tot i l’augment dels contagis, el nou perfil del pacient –més jove–, la detecció a temps –que redueix la propagació– i el fet que el 70% són asimptomàtics està millorant el pronòstic i reduint la càrrega per al sistema sanitari, amb l'excepció de Lleida, tot i que cada vegada gent més jove està entrant en unitats de cures intensives. En l'actualitat, hi ha 1.110 persones hospitalitzades per coronavirus a tot Espanya, 135 de les quals estan a l’UCI, una xifra que, tot i els brots, manté la tendència descendent.
Pacients cada vegada més joves
El nou perfil de contagis també manté a la baixa l'edat mitjana dels pacients, que se situa en els 46 anys per als homes i els 50 per a les dones, mig any menys que fa una setmana. Aquest descens en l'edat també està fent que cada vegada es vegen quadres greus en joves, com per exemple amb impacte neurològic, que abans estaven associats a les persones majors.
El 35% dels contagis, en l'entorn familiar
L'entorn familiar i personal creix com a focus probable de contagi. Els casos positius que sorgeixen al voltant d'un contacte conegut han passat del 28-30% al 35% del total en una setmana. Pel que fa a l'evolució, el 49% dels contagis estan sent familiars o familiars mixts, és a dir, que s'inicien en la família i després s'estenen a altres grups. El 47% de les infeccions en aquestes circumstàncies són asimptomàtiques.
L'oci nocturn, un factor d'alt risc
Simón ha destacat el risc dels contagis vinculats a l'oci nocturn, com el de la localitat guipuscoana d'Ordizia, que es troba en remissió, o part dels de Barcelona, per la possibilitat d'escampar-se sense control per diverses localitzacions associades a cada contagiat; gent jove que, segons ha recordat, també pot patir una afecció greu i alhora pot generar un situació d'alt risc per al seu entorn de persones majors.
També ha facilitat dades dels contagis de sanitaris: 75 amb diagnòstic els últims set dies, dels quals només un terç s'ha contagiat en la faena. "Els centres han deixat de ser un lloc de risc d'infecció", ha dit Simón, per a qui les mesures de prevenció a l'entorn hospitalari i ambulatori estan funcionant.