Investiguen si la combinació de dos fàrmacs per al càncer són efectius contra la Covid-19

Dos hospitals valencians participen en un estudi pilot que investiga l'efectivitat del tractament per a accelerar la recuperació de les persones malaltes.

Investiguen si la combinació de dos fàrmacs per al càncer són efectius contra la Covid-19
Investiguen si la combinació de dos fàrmacs per al càncer són efectius contra la Covid-19

Una empresa espanyola acaba de rebre l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) per a poder dur avant l’estudi Copèrnic, en busca d'un nou tractament per a malalts hospitalitzats per la Covid-19. Parteix de la base que el virus i els tumors tenen mecanismes d'activació semblants, i amb aquesta investigació tracten de demostrar que els medicaments denominats “immomoduladors” destinats al càncer podrien ajudar en el tractament del coronavirus.

L'estudi busca confirmar que la combinació de dos fàrmacs coneguts en el tractament dels tumors tenen efectivitat en pacients amb Covid-19 que no estiguen greus, però amb indicadors que mostren que l'evolució serà negativa. La investigació pretén saber si els dos junts poden reactivar el sistema immunològic de manera precoç i accelerar la recuperació dels pacients amb pneumònia perquè no acaben en unitats de cures intensives (UCI).

En Les notícies del matí s'ha entrevistat el cap de Servei d'Oncologia de l'Hospital Arnau de Vilanova, Antoni Llombart, que també és soci fundador de MedSIR i autor del protocol d'aquest projecte. Explica que els tractaments de càncer immomoduladors es dediquen a activar el sistema immunològic a través de dos proteïnes (PD1 i PDL1). Aquestes fan que els limfòcits dels tumors s'inhibisquen en moments en què haurien d'estar actius i, per tant, “estan sent molt rellevants en el tractament estàndard de més del 60% dels càncers”, assenyala.

L'investigador ha apuntat que aquest estudi és ara mateix d'àmbit nacional i avança que s'obtindran resultats a mitjan o finals del mes de maig. Mentrestant, ja s'estan fent contactes amb l'agència reguladora del medicament dels Estats Units (FDA) i la indústria farmacèutica per a convertir aquest estudi en internacional, si es demostra l'efectivitat en aquest primer pas.

Actualment l'estudi pilot es realitza en sis hospitals: dos valencians (l'Hospital Arnau de Vilanova i l'Hospital Peset), dos a Madrid i dos a Catalunya.

Compten amb fons propis per a fer l'estudi, però si es confirmara l'eficàcia de la combinació dels dos medicaments per al tractament del càncer per a la lluita contra la COVID-19 necessitarien la col·laboració públic privada.

També et pot interessar

stats