La creació de comissions sobre discapacitat, cítrics i els ordinadors de Sanitat, a debat a les Corts
La gestió de la pandèmia centrarà bona part de les preguntes dels grups parlamentaris als membres del Consell.
El ple de les Corts debat aquesta setmana les propostes dels grups parlamentaris per a crear comissions d'estudi sobre la discapacitat (presentada pels partits Botànic) i sobre el sector agrari, en particular el citrícola (a proposta d'Unides Podem). També s’hi debatrà sobre la creació d'una altra comissió, que planteja el PP, per a aclarir els motius de l'aparició d'un gran nombre d'ordinadors portàtils a la Conselleria de Sanitat (plantejada pel PPCV).
No entra finalment en aquest ple, i es debatrà en el següent, la comissió d'investigació que sol·licita Ciutadans sobre la gestió de les residències de majors durant la pandèmia de la Covid-19. El partit liderat per Toni Cantó vol que hi compareguen la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, com a responsables d'aquesta àrea.
La sessió comença aquest dilluns amb el debat de la proposta del PSPV, Compromís i Unides Podem per a crear una comissió especial d'estudi sobre la discapacitat i la diversitat funcional. L'objectiu és fer-ne seguiment de les polítiques públiques que s'impulsen en aquesta matèria, i el Botànic pretén que hi participen entitats vinculades amb el sector per a poder treballar conjuntament en propostes que milloren la inclusió de la societat valenciana.
Una bona part de les preguntes que els grups plantejaran als consellers i les conselleres estan relacionades precisament amb la pandèmia del coronavirus. Així, el PP interpel·larà el responsable d'Economia Sostenible, Rafa Climent, sobre la situació en què es troben els centres especials d'ocupació de la Comunitat Valenciana, mentre que Ciutadans li preguntarà sobre les accions que té previstes la Conselleria per a revitalitzar el xicotet comerç.
El ple també abordarà una proposta de Vox per a reformar el reglament de les Corts, concretament l'article 135, per a poder moure partides pressupostàries entre conselleries. Això hauria permés, segons la formació, recol·locar durant la crisi sanitària fons "d'on no es necessita, de despesa supèrflua, a Sanitat i Economia". Com a exemple, la portaveu, Ana Vega, esmenta 55 milions de la Conselleria de Transparència que podrien haver-se destinat "a les necessitats reals".
El dijous dia 18, el president de la Generalitat, Ximo Puig, compareixerà en la cambra per a respondre a les preguntes que li plantegen els grups parlamentaris. Una setmana més, la sessió de control al cap del Consell estarà marcada pel coronavirus, i haurà de respondre sobre les mesures del Consell relacionades amb la pandèmia i la reconstrucció.