La crisi en Interior centra la sessió de control al govern espanyol

L'oposició pregunta al ministre Grande-Marlaska per la destitució del cap de la Guàrdia Civil a Madrid, Diego Pérez de los Cobos.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu

La crisi que li ha esclatat en els últims dos dies al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la destitució del cap de la Guàrdia Civil de Madrid, Diego Pérez de los Cobos, centra bona part de l'atenció de la sessió de control al Congrés aquest dimecres. L'oposició del PP, Vox i Ciutadans ha canviat en l'últim moment sis de les preguntes que tenia previstes per al debat i ara centra el focus en Grande-Marlaska, arran dels canvis escomesos en la Guàrdia Civil.

El pacte entre el PSOE, Unides Podem i EH Bildu subscrit la setmana passada, segons el qual la formació abertzale evitava obstaculitzar noves pròrrogues de l'estat d'alarma a canvi de derogar la reforma laboral era inicialment l'assumpte cap al qual l'oposició havia orientat les preguntes, registrades la setmana passada. Fins a aquest dimarts. Com que el Congrés permet canvis en les preguntes si dels consells de ministres ixen aprovacions de noves mesures, els tres principals grups de l'oposició s'han agafat a aquesta opció.

En les últimes hores, el ministre Marlaska s'ha convertit en el centre de la polèmica, més encara quan el director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña, el que va ser número dos de Pérez de los Cobos, ha presentat la dimissió aquest mateix dimarts, una setmana abans de jubilar-se, en solidaritat amb el coronel destituït.

Grande-Marlaska desvincula la destitució de Pérez de los Cobos de l'informe encarregat per una jutgessa de Madrid que investiga la possible relació entre la manifestació del 8M a Madrid amb la proliferació del coronavirus i el paper del govern espanyol en l'autorització de la marxa. L'oposició demana la dimissió de Grande-Marlaska, especialment després que el ministre haja desvinculat el cessament de la investigació i negue que hi haja ingerències de l'executiu espanyol en el poder judicial.

Explicacions sobre el pacte amb EH Bildu

L'acord entre el govern de coalició i EH Bildu, tot i passar a segon pla, també planarà sobre la sessió parlamentària. L’oposició no només demanarà comptes al president Sánchez i a diversos ministres per aquest pacte, sinó que també tractarà de posar en relleu les discrepàncies que sembla que hi ha en el si del govern espanyol per aquest acord.

En concret, el líder del PP, Pablo Casado, preguntarà al president Sánchez si efectivament el govern que encapçala “derogarà de manera íntegra” la reforma laboral. També podria al·ludir al pacte amb EH Bildu el portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, que instarà Sánchez a aclarir si continuarà en la posició de la denominada geometria variable o, com vol la seua formació, treballarà per a recuperar la vitalitat del bloc d'esquerres que va facilitar la seua investidura. “Com té plantejada la legislatura el govern espanyol?”, és la pregunta que Rufián ha registrat per al cap de l'executiu.

També et pot interessar

stats