La falta de material, el gran problema del sistema sanitari

El Col·legi de Metges considera que els professionals són els millors, però falla la gestió.

La falta de material, el gran problema del sistema sanitari
La falta de material, el gran problema del sistema sanitari

La crisi del coronavirus està generant una situació sense precedents en el sistema sanitari actual. Hi ha hagut una resposta immillorable per part de la societat i dels professionals sanitaris de tot el país que s'estan bolcant per ajudar els pacients que més ho necessiten.

No obstant això, també s'estan evidenciant una sèrie de problemes que, fins ara, no s'havien detectat. Entre ells està el tema del material sanitari. El vicepresident segon del Col·legi de Metges de València i responsable de la secció de jubilats, Luis Ortega, ha sigut molt crític amb la gestió que s'està fent tant des del govern valencià com des del govern espanyol.

Ortega ha assegurat que el material "és la ferida oberta de la sanitat actual", ja que, si n’hi haguera en quantitat suficient, renovable i adequat "açò no passaria". Per això, ha lamentat que la gestió que s'està fent no és la millor perquè està fallant el sistema de prevenció i està provocant que 1 de cada 5 contagiats per coronavirus siga personal sanitari" i això sense comptar els que estan aïllats, que sinó el nombre es dispararia".

Sobre les sentències del jutjat de València i d'Alacant que han requerit la Conselleria de Sanitat perquè proveïsca de material els centres sanitaris en 24 hores, el metge s'ha mostrat escèptic sobre la possibilitat que això es duga a la pràctica. "Una cosa és la teoria i una altra és la pràctica, una cosa és el que diguen els jutjats i una altra el que faça la Conselleria de Sanitat", ha sentenciat.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, és amb qui Ortega ha sigut més crític. El metge assegura sentir-se "molt ferit" pel fet que ella atribuïra la responsabilitat d'haver-se contagiat als sanitaris infectats, ja que va dir que contragueren el virus per contacte amb familiars i pel fet d'haver viatjat. Encara que ella va fer un comunicat en què es disculpava, per a ell no és suficient, i considera que ho hauria de fer en roda de premsa. "No sé com no l'han destituïda encara", ha afegit.

Tot i això, Luis Ortega també ha tingut bones paraules per a altres aspectes del sistema sanitari que considera que sí que funcionen bé. Una d'elles són les infraestructures i una altra els professionals que el componen.

Ortega ha recordat que quan va començar tot, el Col·legi de Metges va ser el primer que va obrir borses de treball per als professionals que volgueren ajudar, i que quan va fer el mateix la Conselleria, ells els van passar les dades de la gent que ja s'havia apuntat perquè s'hi integraren. "La resposta dels sanitaris va ser molt bona, s'han bolcat en massa", ha dit.

Respecte a aquestes borses existeix la preocupació sobre si gent amb quasi 70 anys pot estar encara capacitat per a treballar en una crisi com aquesta. No obstant això, Ortega creu que sí, ja que, a aquesta edat encara hi ha molta gent en plenes facultats físiques i psíquiques. "Poden tindre un paper molt important. Està clar que no estan per a moltes guàrdies, però sí que poden fer tasques de triatge o consultes telefòniques, per exemple", ha sentenciat.

També et pot interessar

stats