La pandèmia assoleix la pitjor xifra d’infeccions diàries a tot el món amb més de 200.000 casos

Dels vora 11,4 milions de contagis que hi ha a tot el món, els Estats Units en suposa una quarta part.

Una cortina de plàstic permet a famílies tornar a abraçar-se en una residència de majors, el passat 2 de juliol a Sao Paulo
Una cortina de plàstic permet a famílies tornar a abraçar-se en una residència de majors, el passat 2 de juliol a Sao Paulo / Sebastião Moreira (Efe)

Incorporar al vocabulari quotidià termes com ‘desconfinament’, ‘reobertura’ o ‘nova normalitat’ poden comportar una falsa aparença de millora, però els afectats per la pandèmia es compten per milions i en l’última jornada s’ha assolit la pitjor xifra d’infeccions diàries a tot el món, amb quasi 204.000 casos.

Són xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que calcula en 5.195 les morts d’aquest diumenge, una quantitat funesta que es manté constant en els registres de les últimes setmanes. El planeta no aconsegueix detindre la propagació de la malaltia, mentre posa l’esperança en el desenvolupament d’una vacuna i de tractaments eficaços per a salvar als pacients greus. Però la lluita contra el virus presenta diferents escales segons el país. Dels vora 11,4 milions de contagis que hi ha a tot el món, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins, els Estats Units n’aporta una quarta part. I el mateix ocorre amb les morts, prop de 130.000 al país, que ha superat totes les estimacions i on el president Donald Trump s’ha obstinat a aplicar una reobertura prematura de l’economia.

El Brasil, que té 210 milions d’habitants, és el principal focus de Llatinoamèrica i el segon país amb més infectats i morts, després dels Estats Units. Continua des de fa quasi dos mesos amb un ministre de Salut interí sense experiència en l’àrea i que ha donat un qüestionat rumb a l’estratègia sanitària en un país que des de maig registra una mitjana diària de 1.000 morts per Covid-19. El nombre de contagis ha ultrapassat aquest diumenge l'1,6 milions de contagis, amb 26.051 en l’últim dia, mentre que el de morts s’eleven fins a les 64.867. La xifra de casos, però, podria ser molt major perquè un estudi de seroprevalença encomanat per l’executiu estima que podrien haver-se contagiat almenys huit milions de persones al país.

Continua en la llista de països més afectats l’Índia, Rússia i el Perú, que aquest cap de setmana ha superat les 300.000 infeccions i es posiciona per davant de Xile. El Regne Unit és el seté amb més quantitat d’infeccions del món i el primer d’Europa amb més decessos, tot i que la corba de contagis comença a estabilitzar-se. Espanya ocupa el lloc nou de l’escala, amb més de 250.000 contagis des de l’inici de la pandèmia i 28.000 morts, amb una corba d’infeccions que s’apropa a l’horitzontalitat, tot i que no ha impedit els temuts rebrots en diferents punts del territori.

També et pot interessar

stats