• VÍDEO | La UE no arriba a un acord sobre la reobertura de les fronteres externes

  Notícies COVID-19 | 27/06/2020 17:39
  À Punt NTC

  Els estats membres de la Unió Europea no han aconseguit aquest divendres tancar un acord sobre la reobertura de les fronteres externes per la pandèmia de la Covid-19 a causa de les discrepàncies entorn de la llista de països la ciutadania dels quals podrà tornar a viatjar a territori comunitari.

  Després d'una reunió de més de 5 hores entre els ambaixadors i les ambaixadores dels Estats membres de la Unió Europea, s'ha redactat una llista inicial de països que serà sotmesa a votació una vegada s'haja consultat amb els respectius governs.

  L'objectiu és començar a alçar els vetos dimecres que ve 1 de juliol, com havia proposat la Comissió Europea. La proposta inicial era que els països de la UE seleccionaren col·lectivament a quins països havien d'alçar-se les restriccions segons criteris com la situació sanitària, la capacitat d'aplicar mesures de contenció durant els viatges i consideracions de reciprocitat.

  No obstant això, les discussions dels estats membres giren entorn de si es té suficient informació per a tindre una visió real de la situació epidemiològica i la necessitat d'assegurar-se que les dades són fiables.

  Brussel·les considera que ha de retirar-se el veto a la ciutadania de països amb una situació “similar” a la mitjana europea quant a la quantitat i la tendència dels nous contagis i la resposta a la pandèmia.

  Independentment d'aquesta decisió, sempre han pogut retornar a territori comunitari els ciutadans de la UE i Schengen i les seues famílies, així com els nacionals de tercers països que siguen residents de llarga duració a la UE, el personal sanitari i científic treballant contra la Covid-19, les persones que transporten mercaderies, els treballadors fronterers i els temporers agrícoles.