La xifra de contagis diaris a Espanya repunta fins als 971 casos
La xifra de positius entre els casos sopitosos ha passat del 4% al 7% en una setmana
Després de registrar-se ahir dimecres 730 nous casos de coronavirus a Espanya, el volum més alt des del fi de l’estat d’alarma, aquest dijous la xifra ha repuntat fins a 971. El nombre total de persones que s’han contagiat des de l’inici de la pandèmia ha sumat 2.615 positius respecte a dimecres i representa ja 270.166 contagis.
La tendència continua en progressió ascendent, espentada pels nous brots, amb especial afecció a Catalunya i Aragó. L’autonomia suma 415 casos en 24 hores i prop de 3.000 en quinze dies, una tercera part del total des de l’inici de la pandèmia a la regió. El govern d’Aragó farà retrocedir aquest divendres a la ciutat de Saragossa i quatre comarques tornaran a la fase 2 de la desescalada sense franges horàries. Aquest retrocés implica una severa restricció de l’oci nocturn, la prohibició de les penyes recreatives i de botellots, i el tancament obligatori dels establiments a la mitjanit. A més, les reunions públiques i privades es limitaran a un màxim de 10 persones.
Pugen al 7% els positius entre els casos sospitosos
La directora adjunta del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, ha fet palesa la preocupació del Ministeri de Sanitat per aquests contagis, que evidencien que la transmissió comunitària del virus està repuntant. I com a mostra ha exposat la següent estadística: en una setmana s’han multiplicat del 4% al 7% els positius entre els casos sospitosos que es rastregen al voltant de cada contagi.
Des que va finalitzar la desescalada s’han comunicat 369 brots amb més de 5.000 casos, que afecten pràcticament totes les comunitats autònomes. D’aquests, 281 continuen actius amb més de 3.260 casos. “Pot ser que estiguem en una segona onada”, ha raonat la portaveu de Sanitat, que ha condicionat aquesta afirmació a l'evolució de la pandèmia en les pròximes setmanes.
La tercera part dels 281 brots, en l’àmbit social
L’àmbit social, que inclou la família i les reunions particulars, incloses les dels locals d’oci, és el majoritari (32%) entre els brots actius, amb 900 casos. Una tercera part d’aquests –350 positius– s’agrupen entre els quinze brots de major envergadura, entre altres motius per l’augment dels contagis vinculats a l’oci nocturn a pubs i discoteques, com ha passat a Totana (Múrcia), on un focus amb alments 55 contagis ha fet retrocedir la ciutat a la fase 1. La directora del CCAES ha fet una crida específica a respectar les normes de seguretat en l’àmbit d’oci, alertant del fet que “el virus no ha desaparegut” i recomanat la detecció precoç i l’alerta en els primers símptomes per a evitar la propagació dels contagis.
El segon grup de brots per acumulació de casos (27%) és el laboral, en què també hi ha alguns dels focus de contagis més voluminosos, en aquest cas vinculats a la campanya agrícola i a treballadores i treballadors en certa situació de vulnerabilitat. Els segueixen (19%) els brots que tenen un component mixt perquè la transmissió es desplaça de l’àmbit familiar a altres.
En l’últim balanç del Ministeri de Sanitat facilitat per Sierra s’han registrat 7 morts amb Covid-19 els últims set dies, 5 menys que ahir, però cap en les últimes 24 hores. La xifra total de defuncions s’ha actualitzat a 28.429.
Tendència ascendent de contagis en persones majors
A més, augmenten les hospitalitzacions dels últims set dies, que se situen en 296, huit més que dimecres. Creix també el nombre de pacients ingressats a l’UCI durant l’última setmana, ja que n’hi ha 15. María José Sierra ha descartat, però, que hi haja risc de saturació al sistema sanitari perquè els pacients són més joves que a l’inici de la pandèmia –l’edat mitjana es consolida en 45 anys– i més de la meitat són asimptomàtics, és a dir, es detecten de manera precoç, dos factors que permeten un millor pronòstic. Tanmateix, la directora del CCAES ha advertit que en les últimes setmanes s'ha detectat una tendència ascendent de contagis entre les persones d'edat avançada, un fet que preocupa a les autoritats sanitàries per la importància del factor edat en l'evolució de la malaltia en cada pacient.
A causa de la Covid-19, un total de 126.241 persones han necessitat hospitalització durant la crisi sanitària, de les quals 11.741 van haver d’ingressar en les unitats de cures intensives.