Les residències valencianes amb casos de coronavirus passen al control públic

El Ministeri de Sanitat assistirà els geriàtrics a causa de l’alta incidència i letalitat en les persones més majors.

VÍDEO | Les residències valencianes amb casos de coronavirus passen al control públic

Les residències per a majors públiques i privades en què hi ha registrats brots de coronavirus passen al control i la protecció de la Conselleria de Sanitat, que tindrà plena capacitat per a avaluar la situació i prendre les mesures oportunes. La Comunitat Valenciana registra ja 726 contagis per coronavirus i 22 morts, segons l'últim balanç de la Conselleria de Sanitat Universal. Això suposa nou persones mortes més i uns 200 nous contagis.

Així ho ha assegurat aquest dimecres la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que ha informat en roda de premsa que ha signat una resolució sobre aquest tema que estarà en vigor el temps que dure la pandèmia. A la residència d’Alcoi, on hi ha 134 residents, 58 estan aïllats amb símptomes i huit controlats amb una unitat hospitalària domiciliària que depén del departament alcoià. Des d’anit s’ha reforçat l’atenció amb quatre infermers i quatre auxiliars, que s’uneixen a 31 persones més (un metge, dues infermeres i 18 tècnics d’atenció). La consellera ha assegurat que des del 14 de març s’està facilitant el material necessari: medicaments i suports a la unitat hospitalària a domicili.

Un canal directe d’informació a la residència d’Alcoi

Un canal directe d’informació a la residència d’Alcoi

L’empresa que gestiona el centre d’Alcoi ha enviat als familiars dels residents un comunicat en què s’expliquen totes les mesures de prevenció que han pres. No obstant això, les famílies reclamen més transparència i un canal directe d’informació amb l’administració perquè això “ajudaria a donar tranquil·litat”, segons ha explicat a À Punt NTC José Luis García, de la plataforma de familiars d’usuaris del centre DomusVi Alcoi. D’altra banda, des del sector sociosanitari de les comarques centrals de CCOO, Lupe Pavón, s’ha queixat que “no es va prenvindre” des de la Conselleria de Sanitat dotar a les residències dels mitjans necessaris.

A Torrent, el centre acull 77 residents, dels quals 51 estan aïllats amb símptomes i 38 hospitalitzats, 32 d’ells en planta i 6 a l’UCI. En aquest cas, s’han incorporat a la residència 20 infermers, 34 tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAE) i dos metges incorporats al personal de les residències. En una residència d'Elx, tres ancians havien sigut aïllats perquè presentaven símptomes compatibles amb el coronavirus. No obstant això, la Conselleria de Sanitat ha informat que se'ls ha fet la prova i els resultat ha sigut negatiu.

La resolució insta a prendre precaucions i centrar l’esforç a contindre el virus perquè els pacients que hi ha en aquests centres són persones amb una major vulnerabilitat. Davant un brot de coronavirus en una residència, indiquen que es designarà un responsable del departament de salut mateix, que tindrà “els mitjans materials i humans per a fer-se càrrec de l’assistència”.

Sanitat treballa per a reduir el risc en residències d’ancians

El Ministeri de Sanitat ha informat aquest dimecres que està elaborant un pla per a proveir a les residències de recursos i mecanismes per a reduir els riscos associats a l’alta incidència i letalitat del coronavirus en les persones més majors. El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, s’ha referit en roda de premsa a les residències que estan registrant un gran nombre d’infeccions i també de morts pel virus, com ara la madrilenya Monte Hermoso, on han mort 17 ancians.

L’epidèmia té un “impacte molt important” en aquest col·lectiu, i més si estan concentrats en un punt concret, ha explicat Simón, que ha reconegut que Sanitat té constància de residències, tant a Madrid com en altres comunitats, en les quals se n’han donat nombrosos casos.

També et pot interessar

stats