• Margarita Del Val: "Tot i que arribe la vacuna, haurem de mantindre les mesures de seguretat"

  Notícies COVID-19 | 17/10/2020 00:20
  Paula García

  Margarita Del Val durant l'entrevista en A la Ventura / À Punt NTC

  En A la Ventura hem entrevistat la viròloga i directora de la plataforma de Salut Global del CSIC, Margarita del Val, per a parlar sobre la situació actual de la pandèmia del coronavirus.


  Preguntada sobre la situació a la Comunitat Valenciana, Del Val ha reconegut que, tot i que és una de les comunitats que sol tindre molt bones xifres, ara mateix hi ha altres territoris millor posicionats perquè estan començant a fer abaixar l’onada d’estiu. Reconeix que l’hem descendit un poc perquè s’han començat a aplicar mesures, però que aquesta és l’única forma que es reduïsquen els contagis.


  De fet, aquest divendres la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat 901 contagis nous en les últimes 24 hores, un 18% més que en l'última setmana, i també una xifra rècord de brots, 46 concretament. A més tant les hospitalitzacions com les UCI sumen nous màxims en l'últim balanç oficial.


  Sobre les noves mesures restrictives aplicades a Elx, Oriola, Guadassuar i Onda, Del Val ha explicat que, tant la reducció del nombre de persones permés en una reunió social o familiar com la restricció dels aforaments, tenen uns objectius molt clars. En el primer cas reduir el nombre de potencials contagis en cas que una persona de la reunió estiga contagiada, i en el segon garantir que es complisquen les distàncies de seguretat.


  Amb la vacuna no desapareixeran les mesures de seguretat


  Després que l’empresa Johnson and Johnson haja aturat els assajos de la seua vacuna per “malaltia inexplicable” d’un dels voluntaris i que el director executiu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), Guido Rasi, haja assegurat que “és molt difícil” tindre una vacuna per a 2020, hem preguntat a Del Val si veu realistes les previsions de tindre la vacuna llesta per al desembre.


  Segons l’experta, saber quan estarà preparada la vacuna és “una caixa negra” perquè les vacunes que s’estan “entrenant” als laboratoris després han d’eixir al carrer i fins a aquest moment no es pot saber amb certesa com s’hi comportaran quan els voluntaris vacunats s’exposen a la infecció per coronavirus.


  A més, la utilització de la vacuna depén de l’autorització de l’Agència Europea del Medicament una vegada que l’empresa la finalitze. el que comportarà més temps de proves que no es fàcil predir quant s’allargarà.


  En qualsevol cas, les vacunes que arribaran primer tindran poca eficàcia i seran per a una població limitada, així que encara que hi haja vacuna s’hi hauran de mantindre totes les mesures de seguretat, així que “més val que ens hi acostumem i que sapiguem que una mesura a soles no val”.


  Segona i tercera onada


  La viròloga ha explicat que és “molt perillós” arribar a la tardor sense haver superat l’onada estival perquè, com podem observar a altres països europeus on el fred ja ha començat, amb la baixada de les temperatures es redueixen les activitats a l’exterior i les persones comencen a congregar-se als interiors amb menys distància i ventilació, i així encara és més perillós no complir les mesures de seguretat.


  Segons Del Val aquesta onada de tardor podria arribar qualsevol dia i serà molt pitjor per a les zones més fredes del país perquè segons els càlculs de les veus expertes, la probabilitat de contagi és entre 20 i 100 vegades superior als interiors que als exteriors, tot i que no es pot generalitzar perquè cada espai interior té les seues particularitats.


  Si tenim en compte aquest escenari, és vital prendre mesures “primerenques” només comence a “despuntar” la situació, i fer-ho de manera diferenciada per comunitats perquè les necessitats no seran les mateixes per a tots. “Qualsevol mesura, com més prompte es prenga serà menys dràstica, més curta, impactarà menys en l’economia o serà menys impopular”, ha afegit.


  Algunes de les mesures que considera que cal implantar, més enllà de les mascaretes, la distància social i la higiene de mans, són vigilar al màxim la ventilació dels exteriors, augmentar el nombre de persones que fan teletreball, millorar el transport públic, o escalonar els horaris d’entrada a la faena i als esdeveniments.