Nadal en temps de pandèmia: sis persones a taula i sense celebracions al carrer

L’estat d'alarma deixa a les autonomies marge per a ajustar les restriccions i el toc de queda en funció de l'evolució del virus.

Carrer il·luminat a la ciutat de València
Carrer il·luminat a la ciutat de València / Shutterstock

Amb l'estat d'alarma vigent fins al 9 de maig de 2021, tot fa pensar que enguany el Nadal se celebrarà majoritàriament a casa i amb reunions reduïdes, ja que, segons la normativa aprovada pel govern espanyol, no poden ajuntar-se més de sis persones que no siguen convivents.

Amb la major part del territori espanyol amb tancaments perimetrals, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no preveu un altre confinament domiciliari, per al qual, segons ha avisat, seria necessari un nou marc jurídic, ja que l'actual no permet aplicar aquesta mesura.

A hores d'ara no es pot saber encara si per Nadal seguiran vigents les restriccions horàries de mobilitat, ja que l'actual toc de queda generalitzat té una primera data de caducitat: el 9 de desembre. A partir d'aquell moment, cada autonomia decidirà la continuïtat o no del confinament nocturn.

També està enlaire la possibilitat de viatjar a altres comunitats autònomes. De moment, el tancament perimetral establit per la Generalitat ha quedat prorrogat fins al divendres 20 de novembre.

La subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal, Herme Vanaclocha, ha reconegut que enguany serà "diferent dels altres anys". L'experta ha assenyalat que el perill per Nadal són les reunions amb persones de diferents generacions assegudes al voltant de la mateixa taula, amb dinars i sopars que poden allargar-se durant hores.

Cavalcades de Reis en quarantena

L'Ajuntament de València ha anunciat que no hi haurà mercadets nadalencs als carrers per a evitar les aglomeracions. També s'ha suspés la festa de la nit de Cap d'Any a la plaça de l'Ajuntament, encara que no descarta la Cavalcada de Reis "amb limitacions" i mesures sanitàries. La proposta del consistori és limitar l'aforament mitjançant un sistema de places limitades, com es fa en la Batalla de Flors.

Per la seua banda, la ciutat d'Alacant ha suspés la Cavalcada de Reis i la festa de Cap d'Any a la plaça de l'Ajuntament. Tanmateix, el consistori ha assegurat que estan "treballant en alternatives" que complisquen les mesures sanitàries per a garantir un "Nadal amb il·lusió, però amb seguretat".

Quant a Castelló de la Plana, l'alcaldessa, Amparo Marco, ha anunciat que la cavalcada no se celebrarà com s'ha fet tradicionalment, perquè "és impossible" controlar la ciutadania. Tot i això, ha afirmat que els Reis es passejaran per la ciutat "si no en carrossa, en la moto de la Policia Local o en un cotxe de bombers".

Pel que fa a la històrica cavalcada d'Alcoi, el consistori busca alternatives, tot valorant el fet que aquesta és una de les cavalcades de Reis més antigues del territori valencià i que enguany suma cent trenta-sis anys d'història.

A Paterna, l'Ajuntament ha decidit no celebrar la cavalcada per a "previndre i evitar la transmissió del virus entre la ciutadania". La regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa, ha assegurat que el consistori ha planificat la presència dels Reis en punts habilitats als nou barris de la ciutat que la xicalla podrà visitar respectant les mesures anti-Covid.

Els Reis d'Orient disposaran d'un equip de persones voluntàries que repartiran regals casa per casa a Peníscola, on el consistori ha descartat la tradicional cavalcada. Amb tot, l'Ajuntament treballa en el disseny d'unes festes nadalenques "adaptades a les restriccions de les autoritats sanitàries".

També et pot interessar

stats