Puig assegura que l'atenció sanitària està garantida tot i la forta pressió hospitalària
La Generalitat reforçarà la col·laboració amb la sanitat privada per a combatre els efectes de la tercera onada.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha participat aquest dissabte en una reunió amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i altres responsables del departament per a abordar la situació de les infraestructures sanitàries.
El cap del Consell ha destacat que tot i la forta pressió hospitalària, el sistema sanitari valencià pot continuar atenent amb garanties tant els pacients Covid com els malalts amb patologies greus o inajornables.
El president ha comunicat que la Generalitat continua reforçant la col·laboració amb la sanitat privada per a combatre els efectes de la tercera onada de la pandèmia al territori valencià.
En aquesta línia, Puig emfasitzat que l'aliança efectiva entre el sector públic i el privat permet garantir vora 300 llits per a crítics als hospitals, una xifra que podria augmentar fins a 700 per a donar resposta a l'evolució de la pandèmia en els pròxims dies, que “seran difícils”, ha afirmat. A més, també ha recordat la posada en marxa dels hospitals de campanya annexos als centres de referència de les tres capitals provincials, amb 280 llits més.
Quant a l'increment de contagis a la Comunitat Valenciana, el cap del Consell ha posat l'accent en el fet que el 60% es produeixen en ambients “de màxima confiança”, per la qual cosa ha instat la ciutadania a complir de manera estricta i responsable les restriccions i normatives vigents.
El ritme de vacunació es recuperarà
Pel que fa a la decisió de Pfizer de reduir el nombre de vacunes entregades a la Unió Europea per a augmentar la producció, el president ha afirmat que suposa “colp a la trajectòria de vacunació” a la Comunitat Valenciana, que s’havia situat al capdavant de tot Espanya. No obstant això, tot i perdre velocitat durant la setmana vinent, en deu o quinze dies es podrà recuperar el ritme actual.
Puig ha assenyalat que la Generalitat ha adaptat el pla de vacunació a aquesta situació i ha remarcat que la segona dosi necessària per a aconseguir la immunitat contra la Covid-19 s'administrarà al llarg de la setmana vinent en 30 residències valencianes.
La pressió hospitalària supera el pic de la primera onada
La Comunitat Valenciana és la comunitat amb més pressió hospitalària de tot l'Estat. Encara que al nostre territori han augmentat els recursos respecte de la primera onada, la tendència és que la pressió hospitalària puge els pròxims dies.
Segons l'informe del Ministeri de Sanitat d'aquest divendres, a la Comunitat Valenciana el 30% de les persones hospitalitzades són malaltes de Covid-19. Pel que fa a les UCI, el 48% estan ocupades amb malalts greus de Covid.
Actualment, al nostre territori hi ha 3.062 llits d'hospital ocupats per malalts de Covid-19, davant els 2.332 de la setmana anterior (un increment del 31,3%). A les UCI l'augment ha sigut més gran, un 37% més que la setmana passada i ara mateix hi ha 455 llits ocupats, mentre que fa una setmana la xifra se situava en 332.
Aquestes xifres superen la mitjana espanyola. A Espanya, el 15% de les hospitalitzacions són per coronavirus i el 29% de les UCI les ocupen els malalts greus de Covid-19.
El PP critica els hospitals de campanya
Per la seua banda, el portaveu de Sanitat del grup popular a les Corts, José Juan Zaplana, ha criticat l’obertura dels hospitals de campanya, perquè, segons assegura, "posen en risc la vida dels pacients i dels professionals sanitaris".
Zaplana ha demanat a Puig "una reflexió per a evitar que es deriven pacients a aquestes instal·lacions", i ha assegurat que hi ha informes que avisen del fred que fa a l'hospital de campanya annex a La Fe, i que seria preferible traslladar malalts a Fira València.
El popular ha instat a col·laborar amb la sanitat privada "per a evitar el col·lapse del sistema". "Venen unes setmanes extremadament complicades si considerem les dades que estem veient, per la qual cosa l’organització i la planificació per al desviament de pacients d’hospitals públics saturats a centres privats és necessària, amb una total coordinació entre les direccions per a alleugerir la pressió hospitalària i els recursos humans", ha assegurat Zaplana.