Últimes 24 hores en estat d'alarma
La Generalitat prolongarà les mesures de l'actual “fase 3 avançada” en l'entrada en la nova normalitat.
Aquest dissabte la Comunitat Valenciana s’acomiada de l’estat d’alarma vigent des del 14 de març. Serà l’últim dia en aquesta situació d’excepcionalitat, que ha ordenat exigents mesures de prevenció sanitària, confinament i restriccions a la mobilitat durant els últims 98 dies i a través de sis pròrrogues de l’orde inicial. En la mitjanit de dissabte a diumenge 21 de juny, la ciutadania estrenarà una nova etapa de mobilitat sense les restriccions de l’estat d’alarma, que permetrà desplaçaments interprovincials i entre comunitats autònomes, malgrat les limitacions que hi estipulen les diferents autonomies.
Malgrat el pas cap a la nova normalitat, l’executiu valencià ha decidit donar continuïtat a les mesures de la “fase 3 avançada”que començaren el passat dilluns 13 de juny, com la distància preventiva interpersonal d'1,5 metres o el 75% d'aforament en els establiments, segons recull aquest dissabte el DOGV.
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha advertit que l’acord “podrà ser modificat” en les pròximes setmanes i mesos davant la “incertesa” de l'evolució de la pandèmia.
Entre les mesures es troben les obligacions generals relatives a la distància mínima de seguretat o, en defecte d'açò, mesures alternatives de protecció física com l'ús de mascareta d'higiene adequada, mesures d'higiene comunes a totes les activitats (com la neteja de locals, de roba de treball, la ventilació d'instal·lacions, la disponibilitat de materials de protecció, el pagament preferent amb targeta, la senyalització de la distància de seguretat per als clients, la utilització de provadors o l'establiment de sistemes de recompte aforament).
També s'inclouen mesures addicionals per als centres comercials, els establiments d'hoteleria i restauració i per a les piscines d'ús esportiu i instal·lacions esportives.
Mesures específiques per sectors d’activitat
Es manté amb caràcter general l'aforament del 75% i es fixen les mesures específiques per sectors: en els actes religiosos (vetles, cerimònies nupcials, entre d'altres), l'activitat educativa, el temps lliure i els parcs infantils, l'hoteleria i les activitats culturals i nàutiques.
Les mesures es podran completar per plans específics de seguretat, protocols organitzatius i guies adaptades a cada sector d'activitat que aprovaran les administracions competents.
Activitats juvenils
En l'àmbit de la joventut i del sistema públic valencià de serveis socials, seran aplicables les disposicions contingudes en les resolucions dictades per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives. El ple del Consell ha ratificat la resolució del departament que dirigeix Oltra per a les activitats de temps lliure i d'oci educatiu infantil i juvenil, així com dels serveis i programes depenents de l'Institut Valencià de Joventut (IVAJ), com les escoles d’estiu, els campaments amb pernoctació, etc.
Les entitats promotores d'activitats tindran l'obligació de disposar d'un pla de contingència o d'un procediment de vigilància, identificació i sospita de casos, que seguirà els criteris sanitaris dels protocols i mesures de prevenció de la Covid-19 i que s'adaptarà al projecte i a l'espai on es durà a terme l'activitat.