L'impacte desigual de la Covid-19 sobre dones i homes

Violència de gènere, dificultats per a conciliar o dobles i triples jornades, entre els efectes col·laterals de la crisi.

VÍDEO | L'impacte desigual de la Covid-19 sobre dones i homes

La crisi de la Covid-19 està passant factura a les dones en molts àmbits i està evidenciant els dèficits d’un sistema del benestar que només reconeix el treball remunerat i no dona cap valor al treball de cures.

Les dones assumeixen un cost físic i emocional més elevat i tenen més risc de contagi per la seua contínua exposició al virus. Segons dades de l’ONU, a escala mundial, la població femenina representa al voltant del 70% del personal sanitari i sociosanitari.

Però a més, les dones assumeixen la major part de les cures. A les habituals dificultats per a conciliar faena i vida personal i familiar, s’enfronten en aquest temps de confinament al repte de treballar o teletreballar i fer-se càrrec de la xicalla i els seus deures.

Per a moltes d’elles, les jornades de treball s’han duplicat i fins i tot triplicat. Però a més, les restriccions imposades per l’estat d’alarma i, especialment, el confinament, han fet augmentar els casos de violència de gènere. En la primera quinzena d’abril, el nombre de telefonades al 016 s’ha incrementat un 50% respecte de les mateixes dates de l’any anterior.

Aquesta setmana, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha informat que, durant l'estat d'alarma, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han realitzat 153.730 actuacions relacionades amb casos de violència masclista i han detingut 4.142 persones.

Hem analitzat l'impacte desigual de la pandèmia amb les expertes en gènere de la Universitat de València Encarna Canet, Sonia Rubio i Toya Vázquez.

També et pot interessar

stats