• 30.000 castellonencs visiten el refugi antiaeri de la Guerra Civil en el seu primer aniversari

    Notícies Cultura | la Plana Alta | 09/09/2019 15:10
    Núria Pérez-Ves

    Quan sonaven les alarmes que alertaven de les bombes, la gent de Castelló corria a amagar-se al refugi. Era la dècada dels trenta. N'hi havia de privats i de públics. Dins de les cases particulars es van arribar a comptar fins a 300 amagatalls. No se'n conserva cap perquè van desaparéixer a mesura que avançava el creixement urbanístic.

    Per a imaginar què sentia la població quan els avions passaven carregats de bombes damunt d'ells cal baixar als refugis públics. L'Ajuntament de Castelló va reformar el de la plaça de Tetuan parcialment, però va ser fa un any quan el va convertir en museu. Ara, ha fet l'aniversari i l'han visitat 30.000 persones. L'han habilitat com un dels espais que s'ofereixen dins del MUCC, Museu Urbà de la Ciutat de Castelló.

    L'autora del projecte, Ana Meseguer explica: "l'objectiu era que la visita fora una experiència per a l'usuari". Per això hi ha audioguies a disposició del personal o també es poden organitzar visites en grup. A banda dels panells informatius, figures i recursos audiovisuals recreen aquells moments de crueltat de la guerra amb la intenció de consolidar una cultura de la pau.