Experiment Stuka: quan els nazis bombardejaren Castelló
Es presenta el tràiler oficial del documental que investiga el bombardeig d'Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal i Vilar de Canes.
En plena Guerra Civil, i amb el front encara lluny, els habitants de quatre xicotets pobles de l'Alt Maestrat veuen aparéixer tres avions. Ningú sospitava el que havia de passar: no estaven en zona de guerra, no eren cap objectiu militar. Però dels bombarders cau una càrrega de ferro i destrucció damunt de cases i esglésies. El trist balanç de l'atac: 38 veïns morts. Ningú va saber qui ho va fer, qui ho va manar, ni per què. Quin interés podien tindre a matar civils just a l'interior de Castelló?
L'única explicació: coses de la guerra... fins ara
La pel·lícula documental de què hui hem conegut el tràiler oficial investiga tots aquests fets. La productora és Suica Films amb la participació d'À Punt Mèdia, i l'han dirigida Pepe Andreu i Rafa Molés. Per a Molés, es tractava també de fer justícia amb la memòria històrica: "Les bombes havien caigut just damunt de les esglésies, i la gent als pobles pensava que l'aviació republicana n'era responsable. Però en realitat el que volien els nazis era provar les bombes contra els edificis més sòlids".
L'explicació ha tardat quasi 80 anys, però finalment ha arribat, gràcies a una carpeta trobada en l'arxiu militar de Friburg, a Alemanya, amb 66 fotografies aèries. Els nazis documentaren perfectament un bombardeig secret, del qual no informaren ningú. Les fotos aclareixen el misteri. Els 39 morts foren víctimes d'un experiment militar.
La legió Còndor, a la Sénia
Foren enviats per Hitler per a ajudar a Franco. Els pilots de la legió Còndor deixaren un rastre nefast en la Guerra Civil: bombardejaren també el poble de Gernika un any abans, on provocaren centenars de morts.
Des de la base de Castelló, llançaven bombes de matí i, de vesprada, bevien cervesa a la platja de peníscola. Acabaven de rebre els primers models del Junkers 87 A, coneguts com Stuka.
L'experiment que feren a l'interior de Castelló consistia a calibrar si suportarien una nova bomba de mitja tona. L'èxit de l'operació va convertir el nou avió en la millor arma de la Luftwaffe, l'arma aèria nazi. Amb ella arrasarien poc després mig Europa en la imminent Segona Guerra Mundial.