Aprovades les bases del concurs internacional per al nou director de l'IVAM

L'actual responsable no es presentarà al nou procés i insisteix en el caràcter polític de la decisió.

Entrada principal de l'IVAM al carrer Guillem de Castro de València
Entrada principal de l'IVAM al carrer Guillem de Castro de València / Europa Press

El consell rector de l'Institut Valencià d'Art Modern, l'IVAM, ha aprovat les bases del concurs internacional per a escollir un nou director de l'espai museístic. El tràmit confirma que no es renovarà el contracte a l'actual director, José Miguel García Cortés, que ja ha avançat que no optarà a la nova plaça.

En acabar la reunió, el conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha explicat a À Punt NTC que les bases acabades d'aprovar no fan més que ajustar-se a la llei reguladora de l'IVAM, impulsada el 2018. Marzà ha indicat que aquesta normativa contempla "una direcció artística i una gerència, que s'encarregarà de la gestió diària". Per tant, no tenen cabuda les funcions de l'actual director.

Està previst que la pròxima setmana es publiquen al Diari Oficial de la Generalitat les bases del nou càrrec de l'IVAM, amb l'objectiu que el procés estiga resolt en setembre, quan vencerà el contracte de l'actual director.

Per la seua banda, en finalitzar la reunió del consell rector, l'encara director d'aquest museu ha lamentat que l'aprovació de les bases del concurs haja prosperat amb "nou vots a favor, sis dels quals eren de polítics" i "l'abstenció de la mitat del consell rector".

Tot i que no és incompatible, García Cortés ha avançat a À Punt que no es presentarà al nou procés d'elecció del director, "perquè el procés està viciat des del principi". Així mateix ha lamentat "la falta de diàleg i de transparència" que ha acompanyat aquest procés de renovació de la direcció del museu d'art modern.

Escollit l'equip que farà la selecció

Les bases aprovades contemplen que l'òrgan de selecció del concurs internacional ha d'estar conformat, segons el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana, per representants de l'administració, de la societat civil i experts en la matèria. Així mateix, ha d'estar integrat en un 75% per experts i representants de la societat civil.

En aquest sentit, el consell rector ha determinat que els experts de la comissió siguen els valencians Vicent Todolí (exdirector de la Tate Modern) i Manuel Borja-Villel (actual director del Reina Sofia), a més d'Iwona Blazwick (directora de la Whitechapel Gallery de Londres) i Bernard Blistène (director del Pompidou de París). Mentre que, per part de la societat civil vinculada a l'art, integren la comissió de valoració Ricard Silvestre i Virgínia Paniagua, els dos escollits a proposta de la Taula dels Arts Visuals de la Comunitat Valenciana. Per part de l'Administració estaran la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, i la directora general de Cultura, Carmen Amoraga.

També et pot interessar

stats