El Museu de Belles Arts de València adquireix 'Retrat de la tiple Isabel Brú' de Sorolla

Es tracta d’un retrat de cos sencer i grandària natural que “reuneix el Sorolla retratista i el Sorolla de la llum”.

'Retrat de la tiple Isabel Brú' (Joaquim Sorolla, 1904)
'Retrat de la tiple Isabel Brú' (Joaquim Sorolla, 1904) / GVA

El Museu de Belles Arts de València ha augmentat la seua col·lecció de retrats de

Sorolla amb l’adquisició del Retrat de la tiple Isabel Brú (1904) a la casa de subhastes Cristie's de Nova York per un import de 60.000 dòlars.

Es tracta d’un retrat de cos sencer (193,1 x 96,5 cm) d’una alta qualitat d’execució i en el qual qui va ser un dels millors retratistes de l’època utilitza el vestit clar que llueix la cantant per jugar amb el reflex de la llum tal com ho fa amb els seus característics paisatges marins. De fet, segons el director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel, la importància de l’obra recau en el fet que “reuneix el Sorolla retratista i el Sorolla de la llum”.

Una altra de les raons per a comprar el quadre ha sigut l'aplicació de criteris actius de gènere, que pretenen fomentar la presència de les dones, pintades i pintores, a les sales del museu. "En aquest cas concret, es tracta d'una dona professional independent que es guanyava la vida amb el seu treball d'artista, una circumstància que revalora aquesta obra de principis de segle", ha explicat el director.

González Tornel ha destacat que "fa dècades que el Museu no feia una compra internacional i aquesta ha sigut possible gràcies a les gestions i al suport econòmic de la Direcció General de Cultura i Patrimoni".

Isabel Brú

Isabel Bru (1874-1931) va ser una coneguda artista valenciana que va desplegar la seua trajectòria professional en l’opereta i la sarsuela, que va adquirir fama i respecte als escenaris fins que, als 33 anys, va decidir retirar-se.

Sorolla la va pintar als 30 anys, quan estava en la cúspide de la fama mostrant-la com la gran diva que era. L'artista llueix un vestit de seda color aiguamarina i encaix blanc, un assortiment de brillants anells a la mà i arracades de diamants.

En il·luminar intensament la imatge des del costat esquerre de la composició i afegint-hi una llarga cortina d'or oliva al fons a la dreta, Sorolla ha creat la impressió que el seu model està a l’escenari, sent aplaudida pels seus molts fans. La calidesa de la seua expressió facial, les seues característiques bellament capturades i l'halo de llum que Sorolla usa per a envoltar el rostre, retrata Brú com una dona a l'altura de la seua professió.

A la mort de l'artista, el quadre va ser heretat per les seues germanes. Un particular va comprar la peça el 1940 i ha anat passant per col·leccionistes privats fins hui que ha sigut comprat pel Museu de Belles arts de València. El quadre està datat i signat, i ha sigut publicat com a autògraf de Sorolla, entre altres, per Blanca Pons-Sorolla.

També et pot interessar

stats