El Thyssen es prepara “per al pitjor”

El museu implanta un pla de seguretat capdavanter per a preservar les obres dels accidents més extrems.

El Thyssen es prepara “per al pitjor”
El Thyssen es prepara “per al pitjor”

Ni en les millors pel·lícules d'acció els lladres de quadres trobarien tants problemes per a dur a terme la seua malifeta. Si volgueren fer-ho en el Museu Thyssen de Madrid la faena se'ls complica a partir d'ara. A les cortines infralàser, els detectors volumètrics i infrarojos, els sistemes d'identificació digital... cal sumar el desenrotllament de tot un protocol d'emergències en què hi han participat, entre d'altres, la Unitat Militar d'Emergències i Bombers.

La seguretat d'una de les pinacoteques més importants del món no té preu. I mostra d'això és la implantació en el Thyssen d'aquest nou pla de seguretat, capdavanter a tot l'Estat. Però, en què consisteix? Es tracta d'una mesa de coordinació externa en què participen Bombers, Ajuntament de Madrid, SAMUR, Protecció Civil, Policia Local i Policia Nacional, Guàrdia Civil, UME i la delegació del govern de la capital d'Espanya. Tot perquè, com indica Miguel Ángel Molina, cap de seguretat del museu, “tots els equips d'emergència implicats han de saber com s'ha de fer l'evacuació, quina obra ha de ser la primera a eixir-ne, quines embolicar, identificar elements de les peces... Aquesta informació s'ha classificat i s'han confeccionat fitxes i plànols amb codi QR, perquè amb tan sols llegir-los se sap on i com actuar”.

De tot el que pot passar en un museu, en el Thyssen no preocupa tant un possible incendi com un atemptat terrorista de la jihad. Per què? Perquè mentre per al foc compten amb un miniparc de bombers i en les seues sales no hi ha elements agreujants com teles en les parets ja que els revestiments són de marbre, no hi ha ferramentes possibles per a combatre la finalitat última dels atacs d'aquests terroristes: destruir-ne el patrimoni.

Entre les contingències que preveu el pla estan les inundacions, els actes vandàlics, els segrestos i, la novetat, l'alerta NRBQ; tot allò que té a veure amb atacs amb armament nuclear, radiològic, biològic i químic com, per exemple, de gas neurotòxic.

El departament de seguretat Thyssen el componen 10 persones i un cos de seguretat extern de 40 més a les quals se'ls demana certificat d'antecedents penals i formació en seguretat en museus i, a més a més, una constant actualització sobre projecció del patrimoni. “Som els capdavanters a fer açò. Hi ha una normativa de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, un Pla nacional de protecció de col·leccions davant d’emergències i gestió de riscos en patrimoni cultural, de 2015, i nosaltres tenim entés que som el primer museu que ho compleix”, destaca Molina, qui s'enorgulleix “d'estar preparats per al pitjor”.

També et pot interessar

stats