Garcia Devís colpeix consciències tractant el conflicte del Sàhara en el seu primer llibre

'La terra promesa' repassa l’experiència del veterà periodista d’À Punt Mèdia durant la seua visita a la zona de conflicte.

Garcia Devís colpeix consciències tractant el conflicte del Sàhara en el seu primer llibre
Garcia Devís colpeix consciències tractant el conflicte del Sàhara en el seu primer llibre

Rescatar de l’oblit un conflicte, com és el del Sàhara, que s’arrossega des de fa més de quaranta anys. Aquest és un dels propòsits de La terra promesa, el primer llibre que publica el veterà periodista d’À Punt Mèdia, Vicent Garcia Devís, dins de la col·lecció de periodisme de la Institució Alfons el Magnànim i que ha presentat aquest dijous al Centre Cultural del Carme de València. 

 

L'obra està basada en el viatge que Garcia Devís va realitzar, junt amb un equip de televisió, fins “al mur d’arena” que separa la part del Sàhara sota domini del Marroc de l’àrea que controla la República Àrab Democràtica Sahrauí. Més enllà d’aquest conflicte en particular, l’experimentat periodista, que ha cobert conflictes com els de Somàlia, Iugoslàvia i diversos d’Amèrica Llatina, pretén colpir consciències. 

 

“És un escàndol que països com Espanya visquen d’esquenes al problema del Sàhara”, retreia. Per això, en la seua primera publicació, Garcia Devís aborda, d’una banda, les repercussions negatives dels conflictes internacionals i, de l’altra, el drama que es viu diàriament als camps de refugiats del Sàhara que són, en definitiva, les víctimes de l’enfrontament polític. Per això, en La terra promesa, a més de l’experiència que va viure l’autor visitant la zona del conflicte, es poden llegir testimonis de sahrauís que conviuen amb aquesta àrdua realitat. 

 

Tot i que l’obra se situa al desert que divideix “un mur d’arena”, Garcia Devís considera que la situació que reflecteix el seu llibre és extrapolable a altres murs que divideixen les societats actuals, com la tanca de Ceuta. “Tenim molts conflictes, el món està ple de muralles que ens separen, però és sorprenent que la societat digereix ràpidament els conflictes i els condemna amb la indiferència”, ha apuntat. 

També et pot interessar

stats