Intervenen onze obres falses de Modigliani, Benlliure i Miró

L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha determinat que són obres falses amb firma apòcrifa.

Una de les obres falses intervingudes per la Policia
Una de les obres falses intervingudes per la Policia / GVA

El grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat, unitat que pertany a la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana, ha intervingut onze obres falses en una casa de subhastes de València. Quatre són atribuïdes a Amedeo Modigliani, tres a Mariano Benlliure, una a José Benlliure i les altres tres a Joan Miró.

Aquesta operació va començar al desembre en una de les inspeccions que aquest grup policial realitza habitualment en galeries, comerços d'antiguitats o subhastes d'art a la Comunitat Valenciana.

Després dels estudis realitzats sobre els materials i les tècniques utilitzades, l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha determinat que no són originals, sinó obres falses amb firma apòcrifa que han sigut traslladades al jutjat d'instrucció número 8 de València, juntament amb la resta de peritatges i estudis científics que s'han fet per a confirmar-ho.

Els quatre falsos Modigliani, que s'intentaven vendre per més de 8 milions d'euros, van formar part, el 1968, d'una exposició de vint obres al Centraal Museum d'Utrecht, que va haver de tancar després que la filla de l'artista qüestionara que l'autoria dels quadres fora del seu pare. Després de 46 anys fora dels circuits il·legals de comerç d'art, el 2014 tornaren a aparéixer les obres, i fins i tot se’n va arribar a vendre alguna.

La revenda de falsificacions és un problema persistent en el mercat de l'art, tal com avisen des del Grup de Patrimoni Històric de la Policia. Un fet que també preocupa els col·leccionistes, marxants d'art i les famílies hereves d'artistes.

També et pot interessar

stats