• VÍDEO | 'La mort de Guillem' durà al cine la vertadera història de l'assassinat del jove antifeixista de Burjassot

  Notícies Cultura | l’ Alt Millars | 12/12/2019 14:41
  Silvia Aucejo

  Yanni Collado debuta en el cine en el paper de Guillem Agulló / Carlos Laullón

  27 anys de lluita incessant que ara arriba al cinema. La família de Guillem Agulló ha recorregut un camí farcit d'entrebancs per a netejar la imatge del jove antifeixista assassinat d'una ganivetada a Montanejos l'11 d'abril de 1993. 

  L'Audiència Provincial de Castelló va resoldre que la mort es va produir en una baralla juvenil i va condemnar l'autor confés del crim, el neonazi Pedro Cuevas, a 14 anys de presó dels quals només en va complir quatre.   

  Un juí en què, segons la família de Guillem, no es va investigar prou per a arribar a la veritat. De fet, esdevingueren anys complicats. Mentre tractaven de demostrar que l'assassinat obeïa a raons polítiques,  patiren un autèntic calvari amb amencaes de mort,  pintades a la porta de casa i telefonades a hores intempestives per part de grups d'ultradreta. "Va ser un delicte d'odi" sosté Carmen Salvador, la mare de Guillem Agulló i afegeix que "no toleraven que algú pensara diferent a ells i el van matar".

  La pel·lícula La mort de Guillem narra la vertadera història del fets i explica la intimitat d'anys de dol i angoixa d'una família que finalment ha guanyat el juí social, segons diuen els productors Rafa Molés i Mar Roma.  

  El rodatge que acaba el 20 de desembre s'ha dut a terme a les localitzacions reals de la història, Montanejos, València i Burjassot.

  Els actors valencians Pablo Molinero i Glòria March interpreten els pares de Guillem Agulló i el novel Yani Collado es posa en la pell del jove antifeixista assassinat; Mar Linares fa el paper de la seua germana, Betlem Agulló. 

  En el repartiment es reuneix un gran nombre d'actors no professionals, com a resultat d'un procés de selecció al carrer, entre joves que actualment pertanyen als entorns d'ideologia antifeixista. 
  La cinta és una producció d'À Punt Mèdia, TV3, Suica Films i Som Batabat. Està previst que s'estrene a la tardor de l'any que ve. 

  Campanya "La lluita continua"

  La mort de Guillem  forma part de la campanya "La lluita continua", una iniciativa de mobilització social i política i de recuperació de la memòria democràtica que pren com a punt de partida la figura de Guillem Agulló. Al film s'hi sumen quatre accions més. Entre elles un concert d'homenatge  i un cicle de debats i conferències que tindran lloc a València i Barcelona.