La Sénia recupera la memòria de l'antic camp d'aviació de la Guerra Civil Espanyola

Al Centre d'Aviació Històrica es poden veure recreacions dels Stuka que bombardejaren l'Alt Maestrat fa més de 80 anys.

Les reproduccions del Centre d'Aviació Històrica són avions de caça tan fidedignes que només els falta volar.
Les reproduccions del Centre d'Aviació Històrica són avions de caça tan fidedignes que només els falta volar.

Enguany s'han complit 80 anys dels bombardejos que la Legió Còndor alemanya va llançar en quatre poblacions de l'Alt Maestrat, i l'aeròdrom de la Sénia va ser un punt estratègic. Ara, tot ha cobrat vida en un museu vivent on es poden observar de molt a prop objectes de l'època, el Centre d’Aviació Històrica. 

Ens podem fer una idea molt real de l'envergadura dels avions gràcies a la iniciativa del seu gestor, José Ramón Bellaubí, de reconstruir-los a grandària real, peça a peça, amb documentació de l'època i plànols originals. Són avions de caça tan fidedignes que només els falta volar.

L'aeròdrom de la Sénia era un lloc estratègic en la guerra civil però també l'escenari on es lliurà una guerra aèria ferotge per l'hegemonia mundial que enfrontava la ideologia de l'Alemanya nazi i la de la Rússia soviètica.

Els pilots de la Legió Còndor s'instal·laren a la localitat de la Sénia (Tarragona) i es comportaren amablement amb la població. Els donaren faena i pagaven bé. Fins i tot diuen que hi ha tota una generació actual d'habitants de la Sénia que són de cabells rossos i ulls blaus suposadament fruit de les relacions germanocatalanes. 

Però lluny d'aquesta convivència, el camp era un laboratori de proves per als alemanys. Des d'allí volaven amb els Stuka i soltaven bombes en pobles xicotets com ara Benassal o Albocàsser que mataven civils. Després tornaven al camp i berenaven tranquil·lament amb els paisans. 

El que havia ocorregut a les quatre poblacions de l'interior de Castelló bombardejades pels nazis ha sigut una incògnita durant 80 anys fins que enguany s'han trobat uns arxius amb els quals els soldats alemanys documentaren tot l'experiment. Arran d'açò, la productora Suica Films, amb la col·laboració d'À Punt Mèdia, ha fet un documental dirigit per Pepe Andreu i Rafa Molés per a investigar tots aquests fets titulat Experiment Stuka.  

També et pot interessar

stats