La Unesco declara Patrimoni Mundial l’antiga ciutat de Babilònia
Es conserva la muralla exterior, palaus i temples, a 85 quilòmetres al sud de Bagdad.
La Unesco ha atorgat l’estatus de Patrimoni Mundial al lloc arqueològic de Babilònia, a 85 quilòmetres al sud de Bagdad (Iraq) després d’una intensa polèmica entorn de la proposta del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS) que recomanava declarar-lo Patrimoni Mundial en Perill.
La decisió va ser presa en la quarantena tercera reunió del Comité del Patrimoni Mundial que se celebra fins el pròxim dia 10 a la capital de l’Azerbaidjan.
Les restes arqueològiques inclouen bona part de l’antiga ciutat, destaquen la muralla exterior, el Palau del Nord, el Palau d’Estiu, els temples d’Esagila, de Nabu, d’Ixtar i de Marduk, i les restes d Etemenanki.
Babilònia va ser el centre de l’Imperi neobabilònic entre 626 i 539 a. de C. En l’actualitat el 85% del lloc està sense excavar, però el que s’ha descobert ha permés recaptar informacions importants sobre aquesta època històrica.
El lloc va patir greus danys durant el règim de Sadam Hussein, que va promoure l’anomenat Projecte Renaixement de Babilònia, i posteriorment durant la intervenció militar internacional que va començar el 2003.
Les tropes dels EUA i Polònia van situar al voltant de 2.000 soldats en el Campament Alfa, que va ocupar una superfície de més de 150 hectàrees del lloc arqueològic interior.