Les Corts demanen per unanimitat que la Generalitat declare el 2021 com a Any Luis García Berlanga

Reclamen programar actes que reivindiquen el cineasta valencià en els municipis on va desenvolupar l'obra, com Peníscola, Xixona o València.

El cineasta Luis García Berlanga, en una imatge d'arxiu en el Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Peníscola
El cineasta Luis García Berlanga, en una imatge d'arxiu en el Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Peníscola / Doménech Castelló (Efe)

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous per unanimitat instar el govern valencià a proclamar 2021 com a Any Luis García Berlanga i a impulsar celebracions i actes que reivindiquen l'obra cinematogràfica i cultural del cineasta valencià, especialment als municipis on es va desenvolupar la seua obra, com ara Peníscola, Xixona o València.

Les Corts reivindiquen que el director de ¡Bienvenido, Míster Marshall!, La vaquilla, La escopeta nacional o El verdugo, nascut el 12 de juny de 1921 a València i que va morir el novembre de 2010, ha suposat una referència per a la cinematografia valenciana, espanyola i europea.

Berlanga va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, el premi Príncep d'Astúries de les Arts, el Premi Nacional de Cinematografia i la Medalla d'Or de les Belles Arts, i la seua obra ha sigut premiada en festivals com els de Venècia, Cannes, Berlín o Mont-real. La seua pel·lícula Plácido va ser nominada als Oscar i Berlanga va rebre el premi Goya a la millor direcció per Todos a la cárcel.

Toñi Serna: “Un dels valencians més il·lustres del segle XX”

La proposta l'ha defesa la diputada socialista Toñi Serna, que ha manifestat que Berlanga és “un nom imprescindible” en la història del cinema i en la cultura valenciana i “un dels valencians més il·lustres del segle XX, comparable a Sorolla o Blasco Ibáñez”.

Per al diputat del PP Luis Martínez “és de justícia” que, coincidint amb el centenari del naixement de l'artista, es faça un homenatge a l'obra i figura. La diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha assenyalat que és un “orgull” donar suport a la iniciativa, perquè Berlanga va ser un cineasta “compromés amb les diferents espanyes” que va saber contar amb ironia i sàtira “un relat quan estava prohibit fer-ho”.

El diputat de Compromís Jesús Pla ha destacat que aquest cineasta “universal” va ser un “esperit lliure” que va saber mostrar amb un estil “humanista, àcid i trist” l'Espanya del segle XX. Des d'Unides Podem, Pilar Lima ha afirmat que la Comunitat Valenciana té “un deute” amb aquest director “rebel, de comèdia irònica, capaç de retratar i reflectir la societat de l'època”.

Per la seua banda, el diputat de Vox José María Llanos ha assenyalat que Berlanga “no és patrimoni de ningú” i ningú ha de “capitalitzar el seu llegat ni reclamar la seua herència”, perquè és una mostra que la cultura “no té sigles ni ideologies”.

També et pot interessar

stats