Manuel Borja-Villel: “Hui en dia tots els autors grecs estarien qüestionats”

El director del Museu Reina Sofia reivindica un ministeri exclusiu per a Cultura i més autonomia.

Manuel Borja-Villel en 'À Punt Notícies matí'
Manuel Borja-Villel en 'À Punt Notícies matí'

Coses que fa vint anys es veien en televisió hui en dia serien “impensables i objecte de dimissió”. Per això, cal respectar l’autonomia de càtedra i les institucions culturals, perquè “una societat que no és capaç de reflectir les seues pors i desitjos és una societat malalta”. Són algunes de les principals reflexions que ha fet en À Punt Notícies matí el director del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, un borrianenc que està al capdavant d’aquesta institució des de fa onze anys.

En aquest sentit, Borja-Villel ha parlat sobre el passat grecoromà de la cultura occidental, de com la Grècia clàssica va crear la tragèdia, i de com hui en dia “tots els autors grecs estarien qüestionats”, per la qual cosa ha assenyalat que l’autonomia hauria de ser “una línia roja que ningú hauria de travessar”. També ha reclamat més suport a la cultura, i una bona manera per a aconseguir-ho, al seu parer, seria crear un ministeri independent de Cultura.

El director del Museu Reina Sofia ha fet valer el treball que s’ha desplegat en aquests anys al capdavant de la institució, amb quatre milions de visites, i la modificació d’algunes dinàmiques que ha ajudat a “trencar la separació entre la cultura d’elit i la popular”. Així mateix, ha demanat una llei de mecenatge per a donar suport als museus, i també ha reclamat una presència més clara de les dones en el sector. “No és només un canvi de cadires, sinó de relacions de poder; cal que hi haja una altra mirada”.

També et pot interessar

stats