Mor Montserrat Caballé, una de les grans veus líriques del segle XX

Ha sigut una referència mundial als escenaris de tot el món en la segona meitat del segle XX.

Mor Montserrat Caballé, una de les grans veus líriques del segle XX
Mor Montserrat Caballé, una de les grans veus líriques del segle XX

Montserrat Caballé s' ha mort aquesta matinada a l'Hospital Sant Pau de Barcelona, on estava ingressada des de mitjan mes passat. Els amants de la música, l'art i la cultura estan de dol. El funeral serà dilluns al migdia al tanatori de les Corts, i el vetlatori serà diumenge a partir de les 14 h a les mateixes instal·lacions.

Considerada una de les sopranos més grans del segle XX, destacava per la seua tècnica vocal. Segons els experts, era una combinació entre les llegendàries Maria Callas i Renata Tebaldi. De la seua veu s'ha destacat que era plena, potent i bella, que estava dotada de nitidesa, puresa i suavitat, i que el seu timbre era iridescent i tornassolat.

Va nàixer el 12 d'abril de 1933 al barri de Gràcia de Barcelona, en el si d'una família modesta. En 1950 un industrial tèxtil melòman i mecenes li va patrocinar la  carrera en el Conservatori del Liceu. En aquest centre operístic barceloní va estudiar amb Eugenia Kemmeny, Conchita Badía i Napoleone Annovazzi. Es va graduar el 1954 i va fer el seu primer debut operístic amb el paper de Serpina en La serva padrona al Teatre Principal de València el 27 de juny de 1955 amb la Companyia d'Òpera de Càmera de Barcelona, dirigida per Napoleone Annovazzi.

I d'Europa, va saltar a Amèrica. La seua actuació en el Carnegie Hall va suposar un impuls definitiu a la seua projecció internacional i va fer que es multiplicaren les ofertes de grans teatres i de discogràfiques.

Al llarg de la seua carrera va interpretar més de 80 personatges d'òpera d'autors com ara Wagner, Verdi, Puccini o Strauss. 

Dona pròxima, de gran humanitat i amb un particular sentit de l'humor, Caballé va rebre, entre altres distincions, el premi Príncep d'Astúries de les Arts el 1991.

Nombroses manifestacions de condol

Nombroses personalitats i institucions han volgut expressar la seua condolença. La Casa Reial, a través del seu compte de Twitter, assenyala: "La seua personalitat i la seua inigualable veu ens acompanyaran sempre. Sentim molt la seua pèrdua". 

Els reis han destacat que la soprano era "capaç de descobrir nous espais de creació amb els més grans". "Era la Caballé, la gran senyora de l'òpera, llegenda de la cultura universal, la millor entre les millors", ha apuntat la Casa Reial.

Per la seua banda, la seua col·lega de professió Ainhoa Arteta també ha enaltit la seua figura i ha afegit que la soprano és “un referent espanyol i mundial" i ha destacat la seua tècnica "impressionant i el seu paper com a dona, mare i cantant". 

En el món de la política, les reaccions tampoc s'han fet esperar. El president del govern, Pedro Sánchez, ha lamentat la "trista notícia" de la defunció de la soprano, i ha afegit que "la seua veu i la seua dolçor es quedaran sempre amb nosaltres". El líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el president del Partit Popular, Pablo Casado, també han lamentat la defunció de la soprano.

També et pot interessar

stats