Morella recupera l'esplendor d'una de les portes gòtiques més importants d'Europa

Acaba la restauració de la porta dels Apòstols de la basílica de Santa Maria de Morella, un treball d'anys que ha permés tornar a donar color a una de les joies del gòtic valencià.

Entrevista a Gemma Contreras en 'Les notícies del matí'
Entrevista a Gemma Contreras en 'Les notícies del matí'

Ha sigut un treball minuciós, de precisió i molta investigació, acompanyat de l'ajuda de diferents institucions. El resultat, poder tornar a contemplar en tot el seu esplendor una de les joies del gòtic valencià, la porta dels Apòstols de la basílica de Santa Maria de Morella, una de les més importants d'Europa. La subdirectora de l'Institut Valencià de Restauració i Conservació, Gemma Contreras, ha explicat en Les notícies del matí el procés de restauració, així com les principals dificultats que s'hi han trobat, tot un treball "de rellotgeria".

Imatge de la porta dels Apòstols de la basílica de Santa Maria de Morella / Institut Valencià de Restauració i Conservació

"Les pintures estaven separades de la pedra. S'havia de netejar i al mateix temps consolidar la pintura que quedava. Ha sigut un procés complicat", ha assegurat l'especialista. La principal complicació era trobar l'equilibri entre netejar i conservar els pigments encara presents per a preservar el que hi havia, una tasca per a la qual s'han necessitat anys d'investigació i de recerca.

El fruit de tota aquesta faena es pot contemplar ara a Morella. D'una banda, Gemma Contreras ha explicat que s'ha creat una reproducció de la porta amb tota la seua vivacitat de colors, de manera que les persones visitants puguen saber exactament com era la construcció en la seua època, l'any 1404. Una barreja de verds, blaus, rojos i daurats intensos. 

Imatge de la porta dels Apòstols de la basílica de Santa Maria de Morella / Institut Valencià de Restauració i Conservació

Tanmateix, aquesta intensitat cromàtica no s'ha pogut conservar en l'obra original, ja que, com ha explicat la subdirectora de l'Institut Valencià de Restauració i Conservació, "no tenia sentit repintar, perquè hauria sigut un fals històric que ja s'ha perdut". La basílica de Santa Maria de Morella es va començar a construir en el segle XIII i es va acabar en el XIV. La porta dels Apòstols és un dels elements externs més representatius de la construcció, junt amb la porta de les Verges.

També et pot interessar

stats