Petrer es prepara per a fer rodar falles i atraure l'atenció dels Reis d'Orient

Les falles són manolls d’espart que es cremen i fan rodar la Nit de Reis.

Imatges cedides per Manolo Guijarro i Francisca Rubio

Un any més, a Petrer (Vinalopó Mitjà) es faran rodar falles aquesta vesprada per a cridar l'atenció dels Reis d'Orient. Es tracta d'una tradició tan antiga com la cavalcada de Reis d’Alcoi en què es cremen les falles (uns manolls d'espart) i es fan rodar per a avisar Melcior, Gaspar i Baltasar que, en baixar de la serra de Bolón (a Elda), han de passar per Petrer també. Els petrerins se situen des de punts elevats del poble, com ara l’esplanada del castell o l’ermita i, quan comença a fer-se de nit, al voltant de les sis, encenen i fan rodar les falles. Els més menuts, per a evitar el perill del foc, participen fent soroll amb olles, llandes, caragols de mar o instruments com trompetes. D’aquesta manera, quan els reis i els patges baixen amb torxes de la muntanya de Bolón podran veure i escoltar els xiquets que viuen a la població veïna i no oblidar-los.

Tot i que no es tenen documents escrits que acrediten els seus inicis, els testimonis orals daten a finals del segle XIX aquesta tradició. Aquest costum ens recorda que els carrers abans no estaven tan il·luminats com ara, i era necessari prendre aquestes falles perquè algun regal arribara als més menuts. D’acord amb el relat publicat a la revista setmanal 'El Carrer' de Vicent Brotons, professor a la Universitat d’Alacant, la tradició es remunta al segle XVII i va ser portada pels repobladors vinguts de Biar, Castalla o Xixona.

La tradició, ja siga per a la Nit de Reis o el solstici d’hivern, també es manté a altres poblacions de comarques veïnes, com ara Onil, Xixona o Relleu. Això sí, la denominació d’aquestes falles varia, a Onil es diuen 'fatxos', a Xixona, Tibi i Relleu, es diuen 'aixames' i a Elx les anomenen 'atxes'.

Ara bé, com ha passat amb moltes altres tradicions, aquesta tingué un breu període de decadència durant la dècada dels 70. La il·luminació dels carrers era suficient i les bengales industrials feren innecessari recórrer a aquests remeis més “ancestrals”. És per això que, des de fa uns anys, diversos veïns del poble estan fent un esforç per recuperar aquesta tradició que ens ajuden a comprendre d’on venen les falles que tots coneixem. Vicent Navarro, investigador local i un dels principals impulsors de la recuperació de tradicions a Petrer, apel·la a les institucions perquè donen facilitats i es mantinguen les falles de la nit de Reis.

També et pot interessar

stats