Quins són els insults preferits dels valencians i les valencianes?

Un estudi de la Universitat d'Alacant ha descobert els tres insults que més utilitzem.

Quins són els insults preferits dels valencians i les valencianes?
Quins són els insults preferits dels valencians i les valencianes?

Fill de..., borinot i moniato. Aquests són els tres insults propis que més ens agrada utilitzar als valencians i valencianes. Però, en general, els que més utilitzem coincideixen amb els preferits de la resta de l'estat espanyol: gilipollas, imbècil i cabró/na.

Almenys així es desprén de l'estudi que han realitzat María del Carmen Méndez Santos, professora de l'Àrea de Lingüística de la Universitat d'Alacant, i Jon Andoni Duñabeitia, director del Centre de Ciència Cognitiva de la Facultat de Llengües i Educació de la Universitat Nebrija, que han entrevistat 470 habitants del País Valencià.

Segon Méndez, hi ha algunes diferències entre homes i dones. Així, "ells usen més sovint insults com pallasso/sa, mentre que estúpid/a és preferit per les dones". També han eixit a la llum particularitats per edats: gilipollas és més usat entre els joves, mentre que els majors prefereixen cabró/na.

La recollida d'informació s'ha fet a través de senzills qüestionaris realitzats a 3.000 persones a tot l'Estat amb la finalitat de detectar les paraules tabú. L'estudi s'emmarca en un projecte internacional sobre el processament de paraules emocionals. Segons explica la investigadora, aquest tipus de paraules són les que tenen "càrrega emocional", siga negativa o positiva, perquè "provoquen sentiments". "En el cas dels insults aquesta càrrega emocional seria negativa, encara que a vegades es pot utilitzar tant per a insultar com per a lloar, tot dependrà del context", ha afegit.

La investigació ha tret a la llum altres aspectes interessants de la llengua en ús, com la creació de noves paraules, insults que són reflex dels canvis socials. D'aquesta manera la paraula senyoro, un adjectiu que, de manera despectiva, s'aplica als senyors madurs que es creuen que ho saben tot i sempre volen tindre raó, ha aparegut sovint.

Si vols saber més coses d'aquest l'estudi pots escoltar l'entrevista que els van fer a Méndez i Duñabeitia en El dia À Punt, i si vols conéixer més insults propis de la nostra llengua pots vore el programa que els hi va dedicar Trau la Llengua.

També et pot interessar

stats