Tornen les visites subaquàtiques al jaciment arqueològic del Bou Ferrer, a la Vila Joiosa

És l'únic jaciment arqueològic submarí que es pot visitar a Espanya.

VÍDEO | Tornen les visites subaquàtiques al jaciment arqueològic del Bou Ferrer, a la Vila Joiosa

La sisena campanya de visites a les excavacions arqueològiques subaquàtiques del derelicte Bou Ferrer han començat aquesta setmana gràcies al projecte que han promogut la Generalitat, la Universitat d'Alacant, l'Ajuntament de la Vila, el Club Nàutic i el centre de busseig Ali-Sub.

És l'únic jaciment arqueològic sota l'aigua que es pot visitar a Espanya i les visites donen l'oportunitat única de contemplar una nau mercant amb una eslora de més de 30 metres, de la qual les campanyes d'excavacions han tret a la superfície 230 àmfores, de les més de 2.000 que transportava.

El Bou Ferrer és el derelicte d’una nau mercant romana de l’època altimperial que transportava una càrrega sobretot d’àmfores de salsa de peix, de tipología Dressel 7-11, amb quatre variants morfològiques principals. A més, duia un carregament de lingots de plom marcats amb el seell de l’emperador Neró. La nau circulava des de Gades (Cadis) fins a Roma en la segona meitat del segle I aC, aproximadament entre els anys 64 i 68, i es va afonar enfront de la Vila Joiosa, allunyat de la seua ruta, probablement per una avaria o un temporal.

La Conselleria de Cultura ha d'autoritzar el busseig i només el pot realitzar dins del projecte qui acredite les titulacions de busseig esportiu exigides. Es necessita reserva i la visita només es pot fer en companyia del personal tècnic que dirigeix la immersió, especialistes en arqueologia i busseig. 

Les visites les fan els dissabtes i diumenges, quan les condicions meteorològiques ho permeten, del 4 d'agost al 30 de setembre, en grups de 10 perones. S'hi poden fer fotografies i imatges de vídeo per a ús personal, mai amb finalitats comercials ni per a difusió en mitjans de comunicació o xarxes socials sense autorització explícita.

Durant la immersió no està permés recolzar-se, agafar o manipular material arqueològic del derelicte, per a evitar danys a les peces i la pèrdua o l'alteració de dades científiques. No es pot tocar el buc de fusta del vaixell ni les àmfores del carregament, que són les mateixes que hi ha al Vilamuseu.

L'any passat la Unesco va decidir incloure el jaciment del Bou Ferrer en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda de Patrimoni Cultural Subaquàtic pels excel·lents treballs d'investigació del jaciment i per les labors de divulgació.

A més, valoraren incloure com a exemple de bones pràctiques les visites que es poden fer en el jaciment sota la supervisió d'especialistes en arqueologia, i l'exhibició de les peces excavades en diferents museus i exposicions, així com la difusió del jaciment en conferències i congressos.

També et pot interessar

stats