Arcelor Mittal comença a aplicar l'expedient temporal d'ocupació en la planta de Sagunt

La mesura estarà vigent durant set dies fins al març i afectarà entre 350 i 400 treballadors

Arcelor Mittal comença a aplicar l\'expedient temporal d\'ocupació en la planta de Sagunt
Arcelor Mittal comença a aplicar l'expedient temporal d'ocupació en la planta de Sagunt

Aquest dimarts comença a aplicar-se l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) en la planta de Sagunt de la multinacional metal·lúrgica Arcelor Mittal. Tot i que en les altres plantes que la companyia té a Espanya ja van començar divendres passat l'expedient, a Sagunt els dies 18 i 25 de gener els han canviat pels dies 22 i 23, és a dir, aquests dimarts i dimecres. L'expedient temporal s'allargarà fins al març i s'aplicarà durant 7 dies, tots divendres. En concret, a més dels dos dies de gener, seran l'1 i el 15 de febrer, i els dies 1, 15 i 29 de març.

La mesura afectarà entre 350 i 400 empleats de la factoria saguntina. Seran només del personal tècnic, de manteniment i d'oficines, però en cap cas de la cadena de producció. I és en aquest fet –la producció de les plantes no para ni es redueix– on se centren les crítiques dels sindicats a l'expedient. El comité d'empresa considera que aquests dies, sense parar les instal·lacions, "pretenen un estalvi de costos i no responen a un descens de la producció". De fet, recorden, "estan recorrent a la contractació de personal mitjançant ETT per a completar els equips productius", segons indiquen en un comunicat.

També recorden que l'ERTO estableix que la suspensió de contractes només podrà aplicar-se quan la falta de comandes obligue a una baixada de l'activitat o la parada d'instal·lacions, un fet que ara no ocorre. El passat divendres els treballadors es van concentrar al migdia per a rebutjar la mesura.

Falta d'inversions a Sagunt

D'altra banda, l'ERTO arriba a la planta de Sagunt dins d'un ambient de desconfiança. El comité d'empresa considera que la direcció manté una política d'"imposició i improvisació" respecte de la factoria del Camp de Morvedre. Així, la direcció es nega "a proporcionar amb detall en quin punt es troba l'aplicació del pla de productivitat" que continua vigent, i també el detall de quines són les necessitats de personal en cada departament. En aquest sentit, el comité ha demanat a la direcció un pla que definisca "clarament" el nombre de persones que necessita cada departament i les inversions necessàries per a garantir el futur de la planta.

Segons les fonts sindicals consultades per À Punt, el comité d'empresa de Sagunt considera que l'empresa està seguint una política de "paralització o congelació de les inversions" i de l'adequació de les instal·lacions. Sense aquestes inversions, alerten, les instal·lacions saguntines d'Arcelor Mittal no són competitives.

També et pot interessar

stats