Com ens afectarà la fusió?
El superbanc vol estalviar 770 milions a l'any amb una integració que tindrà molt impacte en la xarxa comercial i poc en la clientela.
650.000 milions en actius, 20 milions de clients, una xarxa comercial de 6.700 oficines i una plantilla de més de 50.000 persones. Són els grans números de la fusió de CaixaBank i Bankia, les xifres del que ja és el primer banc d'Espanya. Aquest gegant, en termes macroeconòmics, també és un actor decisiu en l'economia domèstica: la de milers de famílies i pimes, que han confiat els estalvis o les hipoteques a alguna de les entitats; o la dels treballadors i treballadores que han vinculat a alguna de les sigles el seu projecte de vida.
Com afectarà els usuaris de les dues entitats?
La clientela no ha de notar a curt termini la fusió de les dues entitats. El nou banc ha d'assumir contractes vigents de durada determinada, com assegurances, préstecs i dipòsits a termini, amb les mateixes condicions que es van pactar. El mateix passarà amb les hipoteques, les clàusules de les quals estan protegides per firma notarial.
Els productes de durada indeterminada, com els comptes d'estalvi o les targetes de crèdit, sí que poden experimentar canvis a mig termini, ja que les dues entitats tenen una política comercial diferent. El mateix passa amb les comissions. El nou banc ha d'harmonitzar-les en una mateixa línia, en un procés que tardarà mesos a concretar-se. Siga com siga, qualsevol d'aquests canvis haurà de notificar-se amb antelació a la clientela.
El nou banc tindrà un nou codi d'identificació bancari, l'IBAN, que modificarà els encapçalaments dels comptes bancaris. És un procés automàtic i gratuït. Per això els usuaris i usuàries no hauran de fer cap gestió. Els rebuts domiciliats, siguen despeses o ingressos, continuaran arribant sense necessitat de comunicar el canvi als pagadors ni a les empreses a què es pague regularment, com les operadores de llum, aigua o telecomunicacions.
Què passarà amb les sucursals i el personal?
L'acord de fusió ha posat xifra a la reducció de costos: la nova entitat vol estalviar-se 770 milions a l'any. Això tindrà un impacte directe en la xarxa comercial dels bancs, que en conjunt és la major d'Espanya, ja que supera la del Santander i el BBVA junts.
CaixaBank i Bankia sumen 6.727 sucursals (4.460 la primera i 2.267 la segona) i 51.536 treballadors (35.589 de Caixabank, per 15.947 de Bankia).
El projecte de fusió que s'ha traslladat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors parla de "solapaments i duplicitats" i de la necessitat "d'integració de les plantilles respectant els procediments legalment previstos" i buscant "el major acord possible" amb els representants sindicals, però no dona cap estimació concreta de l'abast per a la plantilla.
Les organitzacions sindicals calculen que la fusió pot afectar 7.000 i 8.000 empleats, com a resultat del tancament de vora 1.500 oficines.
Què passarà amb l'activitat social i cultural a la Comunitat Valenciana?
Les dues entitats que ara desapareixen donen suport financer a accions socials i culturals a la Comunitat Valenciana. La incògnita és si el nou superbanc continuarà fent-ho en els mateixos termes, a pesar de la garantia que suposa el fet que la seu social del nou superbanc continuarà a València.
La Fundació Bancaixa funciona com una entitat independent des de la fusió de Bancaixa i Caja Madrid. L'any passat va rebre una aportació de 800.000 euros de Bankia per a programes d'acció social i mediambientals: el 12% del seu pressupost. En la Fundació asseguren que es financen amb fons propis provinents del Mont de Pietat i que el seu futur no està en risc.
Bankia també dona suport econòmic a la pilota valenciana, a través de la Fundació per la Pilota, i a l'esport de base, amb el València Basket i el TAU de Castelló. També promociona l'activitat musical i l'educació amb acords amb la Generalitat, CulturArts i la Federació de Societats Musicals.
Per la seua banda, CaixaBank està acabant de construir el centre cultural CaixaForum València, al recinte de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Hi ha invertit 19 milions d'euros i probablement l'inaugurarà el 2022.
També està en l'aire si el nou banc continuarà ocupant els emblemàtics edificis a Ciutat Vella de València, on fins ara estaven les seus de CaixaBank i Bankia.