El Consell confia a rebre 1.463 milions del fons Covid, el 9,1% del total
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, mostra satisfacció perquè el repartiment atén les reivindicacions valencianes.
La Generalitat espera rebre vora 1.463 milions d’euros dels fons de 16.000 milions que transferirà el govern espanyol a les autonomies per a fer front a les despeses de la pandèmia. En una entrevista a l'informatiu de la nit d'À Punt, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha considerat els fons “una autèntica revolució, perquè no són reembossables”. Soler també ha emfatitzat que l’executiu espanyol ha atés el criteri del pes poblacional per a la distribució, tal com reclamava la Generalitat.
El govern d'Espanya no ha fet públiques les quantitats que rebrà cada autonomia, però el BOE arreplega aquest dimecres els criteris que regiran el repartiment. Els 1.463 milions que, segons els càlculs de la Conselleria d'Hisenda, rebrà la Comunitat Valenciana, suposen el 9,1% del fons, i es repartiran en diverses entregues. El primer lliurament, que es rebrà el juliol, es destinarà a despeses sanitàries, mentre que el segon, que arribarà al setembre, serà per al sistema educatiu.
En aquests dos casos, Vicent Soler ha apuntat que el criteri poblacional ha cobrat més importància de la que tenia inicialment, sobretot si es té en compte que “la Comunitat Valenciana és la tretzena del país per afectació de la pandèmia”. Per a cobrir despeses sanitàries, la Generalitat rebrà 688 milions.
Quant a l’import que es dedicarà a educació, segons ha apuntat el responsable autonòmic d’Hisenda en À Punt, també ha guanyat pes la població, encara que en aquest cas la de 0 a 16 anys –que ha absorbit el 80% de la transferència– i els joves de 17 a 24 anys –que suposa el 20% restant–. D’acord amb aquestos paràmetres, la Comunitat Valenciana percebrà 216 milions, el que suposa el 10,8% dels recursos per al conjunt del país.
Quasi 600 milions per la minva d’impostos
En el tercer paquet d’ajudes, pensades per a compensar la minva en la recaptació de determinats impostos o serveis, la Comunitat Valenciana percebrà 559 milions, el que suposa l’11,2% de la quantitat total de l’estat. També en aquesta partida s’ha mostrat satisfet Soler, tot i que el criteri que ha prevalgut ha sigut el de la reducció d’ingressos respecte als que estaven previstos i no tant el de la població.
Aquest tram té dos blocs. El primer atén la disminució d'ingressos pels impostos cedits no subjectes a liquidació (l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, l'impost especial sobre determinats mitjans de transport i els tributs sobre el joc). En aquest bloc, la Generalitat comptarà amb 518 milions, cosa que representa el 12,3%.
L’assignació per al transport autonòmic, “lògica”
El segon fa referència al transport. Pel que fa a aquestes transferències, Madrid i Catalunya aglutinen el 64% de les ajudes que eixiran del Ministeri de Transports, mentre que a la Comunitat Valenciana arribarà el 5,2% del total, 41 milions d’euros. Tot i això, el responsable d’Hisenda no considera que el territori valencià haja rebut un tracte discriminatori, encara que ha admés entendre la postura d’ajuntaments com el de València, que han mostrat el seu malestar per l’escàs finançament.
En aquest sentit, Vicent Soler ha recordat que aquests fons van destinats al transport de competència autonòmica, com el Tram d’Alacant o el metro de València, de manera que “té certa lògica” la distribució que ha fet el govern espanyol. “Una altra cosa és què fer amb el transport municipal. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha de plantejar la seua pròpia estratègia per a reivindicar els fons municipals”, ha afegit.