El Constitucional avala el despatxament per baixes laborals tot i que siguen justificades
L'alt tribunal confirma en una sentència la regulació de l'absentisme en l'última reforma laboral del PP.
El Tribunal Constitucional avala que les empreses puguen rescindir el contracte per absència reiterada del lloc de treball, tot i que siga per baixes justificades. Així s'infereix de la sentència en què el ple rebutja el recurs d'un jutjat social de Barcelona pel despatxament d'una treballadora que va faltar al treball nou dies de 40; huit d'aquests per una incapacitat temporal justificada.
En l'argumentació, el ple del Constitucional situa la "llibertat d'empresa i la defensa de la productivitat" per damunt del dret al treball, malgrat admetre que l'article pot suposar un límit a "l'estabilitat de l'ocupació". La decisió manca d'unanimitat i compta amb el vot discrepant de quatre magistrats.
En la resolució, la majoria de l'alt tribunal confirma l'encaixament constitucional d'un dels punts més controvertits de la reforma laboral del Partit Popular de 2012: la modificació de les causes objectives per a rescindir un contracte de treball. Des de llavors, l'article 52.d de l'Estatut dels Treballadors contempla l'acomiadament per "absentisme laboral" sempre que el treballador deixe d’assistir al treball per un temps superior al 20% de les jornades hàbils durant dos mesos consecutius. La norma exclou d'aquest còmput les baixes greus, és dir, de més de 20 dies, les derivades de la violència de gènere, els accidents de treball, paternitats i maternitats, el temps de vaga, les activitats sindicals, les llicències i les vacances.
Les centrals sindicals han criticat durament la decisió de l'alt tribunal, que segons entenen, avala la reforma laboral del PP. Pedro Linares, de CCOO, considera que "criminalitza el treballador malalt" i obre la porta a la seua discriminació. Isabel Araque, d'UGT, la considera injusta, tot i que siga legal, perquè "anteposa la relació laboral a la salut de les persones treballadores".
El canvi de sexe no és una "malaltia greu"
La voluntat política de regular l'absentisme laboral ha motivat la modificació de l'article 52.d de l'Estatut dels Treballadors en les dos últimes reformes laborals, del PSOE i del PP. En una sentència recent, el Tribunal Superior de les Illes Canàries confirma les restriccions de l'última correcció, quan avala el despatxament per causes objectives d'una persona que estava en un procés de canvi de sexe. El TSJ rebutja considerar el canvi o reassignació de sexe com una "malatia greu" i considera que l'absència del treballador el 34% de la jornada durant dos mesos supera els llindars que marca l'actual estatut.