La fiscalia valora afegir el delicte d'estafa comptable contra els acusats per l'eixida a borsa de Bankia
Anticorrupció demana 5 anys de presó per a Rodrigo Rato i 4 per a José Luis Olivas per la presumpta estafa als inversors.
La fiscalia valora la possibilitat d’acusar també de falsedat comptable els investigats en l’eixida a borsa de Bankia, segons ha informat la fiscal anticorrupció, Carmen Laúna, en la primera sessió del procés, que jutja des d’aquest dilluns la secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional.
L’escrit provisional de la Fiscalia Anticorrupció només acusava del delicte d’estafa a inversors quatre directius de les 32 persones físiques investigades en la causa: l’expresident Rodrigo Rato —per a qui demana cinc anys de presó— l'exvicepresident José Luis Olivas (quatre anys), i els exconsellers José Manuel Fernández Norniella (tres anys) i Francisco Verdú Pons (dos anys i set mesos).
Aquesta petició inicial contravenia el criteri del jutge instructor, Fernando Andreu, i la de les acusacions particulars presents en la causa, que acusen dels dos delictes els 31 directius investigats i eleven fins als 12 anys la petició de penes.
Laúna ha recordat que aquell escrit era provisional i que anticorrupció considera que els directius eren conscients que el fullet informatiu sobre el debut borsari “ocultava l’estat real” dels comptes i perjudicava els inversors. En conseqüència, es reserva la possibilitat d’afegir aquest delicte a l’escrit final d’acusacions, una vegada es practiquen les proves i els interrogatoris de la fase oral, perquè assegura que encara no ha trobat proves suficients.
Una eixida a borsa inviable
L’escrit del ministeri fiscal considera que van ocultar que el negoci de Bankia, heretat de les seues set caixes (Caja Madrid, Bancaixa, Caja Canarias, Caixa Laietana i les d'Àvila, Segòvia i La Rioja), no era viable en un entorn de crisi sense rebre ajudes i els acusa d’actuar en connivència per a obtindre els fons necessaris “costara el que costara”.
Durant la sessió la fiscal anticorrupció també ha fet una sèrie de “precisions" sobre l’escrit d’acusació del ministeri públic per a “evitar futures al·legacions d’indefensió” de les defenses i ha demanat incorporar nova documentació a la causa, com informes de Bancaixa Habitat, la filial immobiliària de l’entitat, que demostrarien que ocultava “gran part dels deterioraments” que s’arrossegaren en els comptes del 2011.
La doctrina Botín plana sobre les acusacions particulars
Després de la fiscalia i les acusacions particulars –de les quals han assistit 13 de les 26 personades en la causa– han intervingut les defenses.
Els lletrats dels investigats s’han ajustat al guió previst i han demanat que se’ls aplique la doctrina Botín, una situació que expulsaria les acusacions particulars de la causa. Consideren que aquesta acusació només poden desenvolupar-la els afectats directes que queden pendents de cobrar una indemnització. Vora 200 persones, segons calculen, dels més de 200 mil afectats, i a favor dels quals preveuen desembutxacar més de dos milions d’euros.
L’advocat de Rodrigo Rato, Ignacio Ayala, també ha demanat incorporar nova documentació a favor del seu client: uns informes que acrediten que l’expresident de l’entitat va adquirir més de 66.000 accions, com a prova que confiava en l’operació, i unes transcripcions de la comissió d’investigació del Congrés, entre altres.
D’altra banda, la defensa d’Ángel Acebes, ha impugnat l’acte d’obertura del juí contra l’exministre perquè considera que la querella d’UPyD que va donar peu al procediment “es va presentar contra un oponent polític” i comprén una seqüència temporal que no afecta l’investigat. El lletrat ha recordat que Acebes va incorporar-se a Bankia una setmana després de l’eixida a borsa i que la seua dimissió com a vocal va tindre lloc l’abril de 2012, una setmana abans que es presentaren i auditaren els comptes.
Primera eixida de Rato de la presó
Arrancava així el juí oral per l’eixida a borsa de Bankia. Un procés precedit per cinc anys d’instrucció que des d’aquest dilluns seu al banc dels acusats una trentena de responsables de l’entitat i de la seua matriu, BFA.
L’expresident de Bankia Rodrigo Rato ha arribat a les instal·lacions d’Alcalá de Henares en furgó policial, en la primera eixida de la presó de Soto del Real, on compleix pena per les targetes opaques de l’entitat.
Altres, com l’exvicepresident de l’entitat, José Luis Olivas, o l’exconseller i exministre Ángel Acebes, ho han fet caminant, en un ambient tranquil que contrasta amb la tensió d’altres processos recents a la banca. De fet, la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares estava aquest dilluns de matí lliure de curiosos, amb els crits d’un parell de manifestants només que trencava el paisatge habitual de càmeres i periodistes
180.000 xicotets accionistes afectats
La secció quarta de la sala penal de l’Audiència jutja les presumptes irregularitats de l'eixida a borsa de Bankia el 20 de juliol del 2011, que va fer perdre bona part dels estalvis a 180.000 xicotets accionistes.
Una operació borsària per la qual també es reclamen multes milionàries contra tres persones jurídiques: la mateixa Bankia, la seua matriu, BFA, i l’empresa auditora, Deloitte, sota l’acusació d’elaborar un fullet informatiu de l'operació amb comptes que no reflectien la imatge real del banc.
En els moments previs al juí, en previsió de la possibilitat que s’aplique la doctrina Botín, Fernando Herrero, l’advocat d’ADICAE ha acusat Bankia d’”injuriar les víctimes” i la fiscalia de voler “liquidar amb una mera sentència simbòlica” el que ell considera “el major frau de les eixides a borsa d’Espanya”.