L’FMI preveu un efecte negatiu del Brexit dur sobre l’economia de la UE

Pel que fa a la zona euro, la institució adverteix que el creixement ha arribat al seu màxim i que d’ara endavant s’alentirà.

Segons l’informe, una eixida dura suposaria que el Regne Unit entrara en recessió
Segons l’informe, una eixida dura suposaria que el Regne Unit entrara en recessió / Andy Rain

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha pronosticat que l’eixida dura del Regne Unit de la Unió Europea (UE) l’any que ve podria tindre un efecte negatiu sobre l’economia comunitària. La falta d’un acord de lliure comerç entre la UE i Anglaterra suposaria una minva de l’1,5% del PIB comunitari en un període de 5 a 10 anys i incidiria especialment en aquells països que mantenen un vincle més estret amb Anglaterra, com ara Irlanda, Bèlgica i Holanda.

En cas que no hi haguera un acord de lliure comerç, la rebaixa del PIB per a Irlanda podria arribar al 4%, mentre que Holanda i Bèlgica restarien un 1% al seu PIB. Si l’eixida es produïra amb un pacte comercial, la minva per a Irlanda seria del 2,5%, 0,7% per a Holanda i 0,5% per a Bèlgica.

El subdirector de l’FMI a Europa, Mahmood Pradhan, va remarcar en declaracions telefòniques que la prolongada incertesa sobre els termes del Brexit preocupa la institució. Segons Pradhan, a aquestes altures del procés ja s’hauria de tindre més clara la futura relació entre la zona euro i el Regne Unit, ja que l’eixida formal està prevista per al març del 2019.

Segons l’informe, una eixida dura suposaria que el Regne Unit entrara en recessió. El Banc d’Anglaterra ha reconegut que els ingressos reals de les llars britàniques ha baixat com a conseqüència d’una pujada de la inflació del país. A més, el seu ritme de creixement és el més baix dels països membres del G7, que agrupa les principals economies mundials.

Pel que fa a la zona euro, l’informe adverteix que el creixement ha arribat al seu màxim i que d’ara en avant s’alentirà. “A un termini mitjà, els canvis demogràfics, el dèbil creixement de la productivitat, el llegat de la crisi continuen sent un fre”, assenyala l’informe. Per últim, es recorda que aquesta expansió se sosté gràcies a l’estímul monetari del Banc Central Europeu (BCE), amb un tipus d’interés al voltant del 0% i un programa multimilionari de compra de deute. La retirada d’aquestes mesures intensificaria la frenada econòmica de la zona euro.

També et pot interessar

stats