• L'IPC puja un 0,3% a la Comunitat Valenciana al juliol però baixa un 0,7% respecte del juny

  Notícies Economia | 13/08/2019 14:43
  À Punt NTC

  L'índex de preus de consum (IPC) a la Comunitat Valenciana ha crescut un 0,3% al juliol en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. L'augment és dues dècimes inferior al de la mitjana nacional, que se situa en un 0,5%. Tot i això, ha caigut 0,7 punts respecte al passat mes de juny, una dècima més que en el conjunt del país (-0,6%), segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

  Així, en comparació amb el juliol de 2018, el major descens s'ha registrat en l'habitatge, amb una davallada del 2,6%, per l'estabilitat dels preus del gas davant del repunt que registraren un any abans. El transport ha baixat un 0,5%, mentre que en les begudes alcohòliques, el tabac i les comunicacions, la baixada ha sigut d'un 0,1%.

  Per contra, ha pujat el preu dels hotels, cafés i restaurants un 2,3%. La medicina ha crescut un 1%; el vestit i el calcer ho han fet un 0,8%; els aliments i begudes no alcohòliques, un 0,7%; l'ensenyament i el parament, un 0,4%; i l'oci i la cultura, un 0,2%.

  En el seté mes de l'any, la caiguda dels preus respecte al mes anterior es deu al fort descens registrat en vestit i calçat, que ha disminuït un 13,7%. Per contra, l'oci i la cultura han pujat un 1,5%; hotels, cafés i restaurants han crescut un 1% i l'ensenyament es manté invariable.

  Pujada del 0,5% a Espanya per fruites i carburants

  A Espanya, l'IPC ha retrocedit un 0,6% al juliol en relació amb el mes anterior, i va elevar una dècima la taxa interanual, fins al 0,5%. Es manté, no obstant això, en els nivells més baixos en gairebé tres anys. Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC del juliol a l'evolució dels preus de les fruites, que van baixar menys que al juliol de 2018, i a l'encariment dels carburants.