• Preocupació a les comarques del sud per la possibilitat que no es prorrogue el decret de sequera

  Notícies Economia | el Baix Segura | 10/09/2019 15:59
  À Punt NTC
  Agricultor en un camp de les comarques del sud

  Agricultor en un camp de les comarques del sud / À Punt NTC.

  El decret de sequera, del qual es beneficien des de l'any 2015 els regants de les comarques del sud de la Comunitat Valenciana, deixarà d'estar en vigor pròximament. Segons el Ministeri de Transició Ecològica, perquè ja no es pot prorrogar més. 

  Els agricultors afronten amb preocupació un nou any hidrològic, que comença a l'octubre. Temen que el Ministeri no prorrogue el decret de sequera, que permet obrir pous de sequera i subvencionar l'aigua dessalinitzada de la planta de Torrevella. 

  Si no es manté el decret, hauran de desembossar 13 milions d'euros anuals a les comunitats de la conca del Tajo.

  Incertesa davant de la possibilitat d’un transvasament zero

  Aquest dimarts es reuneix la Comissió Tècnica del Tajo-Segura, que aprova la quantitat d'aigua que es transvasarà aquest mes de setembre. El que està marcat per llei són 20 hectòmetres cúbics. 

  La novetat d’aquesta reunió és que hi participen els municipis riberencs del Tajo, que entren com a assessors, amb veu però sense vot. 

  Hi ha incertesa entre els regants de les comarques del sud davant de la possibilitat d'un transvasament zero, si aquest dimarts els tècnics informen desfavorablement al transvasament de 20 hectòmetres cúbics del Tajo al Segura. La situació dels embassaments de capçalera i la manca d'aigua a Las Tablas de Daimiel poden fer perillar que hi arribe l'aigua. 

  La prioritat és que hi arribe el reg per a mantindre l'arbrat dels cultius del sud, dels quals depenen directament 80.000 famílies del Baix Vinalopó i el Baix Segura.