Reclamen indemnitzacions a l'IVIA per les pèrdues en la producció de les mandarines Garbí i Safor

Els agricultors denuncien que no han pogut comercialitzar-les per les fisiopaties que pateixen i que el seu rendiment econòmic "ha sigut desastrós".

Les mandarines Garbí i Safor no han pogut ser comercialitzades per les fisiopaties que pateixen.
Les mandarines Garbí i Safor no han pogut ser comercialitzades per les fisiopaties que pateixen.

78 agricultors han reclamat indemnitzacions a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, dependent de la Conselleria d'Agricultura, per les pèrdues que els ha ocasionat el cultiu de les les mandarines Garbí i Safor, dues varietats patentades per aquest centre el 2008. 

Els agricultors denuncien que no han pogut comercialitzar-les per les fisiopaties que pateixen i que el seu rendiment econòmic "ha sigut desastrós". Els 78 denunciants formen part de l'Associació d'Operadors de Varietats Vegetals (Asovav), el seu president, Celestino Recatalà, ha explicat a À Punt que tarden un 5 anys a obtindre producció d'un plançó de citric i que els agricultors estan desesperats perquè no han pogut comercialitzar la primera collita. Per això reclamen indemnitzacions per tots els diners que han invertit i han perdut.

Els agricultors van plantar uns 600.000 plançons de les noves varietats confiant en les garanties de productivitat i qualitat que els oferia l'IVIA, amb l'objectiu d'innovar i diversificar la seua producció. Però, segons el president d'Asovav, els problemes amb les varietats van començar prompte. Recatalà afirma: "El principal problema eren les taques a la pell de les mandarines que les deixava sense valor comercial. El problema ha sigut tan greu, que molts dels agricultors afectats han hagut de tallar els arbres o empeltar-los amb altres varietats". 

Un estudi elaborat pel Departament de Producció Vegetal i Microbiologia de la Universitat Miguel Hernández, assenyala que un 35% dels fruits de les varietats Garbí i Safor estan afectats per aquestes fisiopaties. Els agricultors han apel·lat a la responsabilitat del centre investigador i de la Conselleria d'Agricultura i els han demanat que negocien amb ells les indemnitzacions, però encara no han obtingut resposta. Els llaurados adverteixen que si no els donen el que els correspon recorreran a la via judicial. 

Asovav explica que en 2008, l'IVIA va presentar les dues noves varietats als agricultors com una gran fita. Va organitzar 38 conferencies dirigides al sector citrícola, a més de cursos i xarrades en congressos nacionals i internacionals, per a presentar les qualitats de les dues varietats. No obstant això, en la campanya de 2012 i 2013, quan els primers plançons començaren a produir es van topar amb el problema. "Els fruits de Safor i Garbí patien fisiopaties a la pell tan greus que no es podien vendre. Des d'aquell moment, la situació no ha fet més que empitjorar", afirma Recatalà.  

En este sentit, Asovav ha enviat un escrit a l'IVIA en què insta el centre a obrir la negociació i donar-los una solució satisfactòria per a evitar la via judicial. Fins el moment, l'IVIA només els ha explicat que aquestes fisiopaties no s'han produït durant la fase d'experimentació i desenvolupament de la varietat, i que una possible causa del seu origen podrien ser les condicions climatològiques. 

A més, els agricultors d'Asovav recorden l'obligació que tenen els obtentors de varietats d'estudiar i comprovar les qualitats de les varietats abans de traure-les al mercat i argumenten que si no ho fan hauran de respondre de la seua responsabilitat amb indemnitzacions. Celestino Recatalà afirma que no hi ha cap precedent similar a aquest, però creuen que tant l'IVIA com la conselleria han de responsabilitzar-se d'aquest fracàs agrari i comercial i de les pèrdues que els ha ocasionat. Per la seua part, la Conselleria d'Agricultura no ha volgut fer declaracions. 

També et pot interessar

stats